Srbija ipak nije dobila status kandidata za članstvo u EU

Srbija ipak nije dobila status kandidata za ulazak u Europsku uniju, ta je odluka odgođena do ožujka. Crnoj Gori odgođeno je otvaranje pregovora do lipnja, do kada mora više učiniti na sprečavanju korupcije i organiziranog kriminala, stoji u nacrtu zaključaka članica Unije.

Davanje statusa kandidata Srbiji usprotivila se Njemačka, a predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy izjavio je na konferenciji u Bruxellesu kako će sljedeća procjena o tome hoće li Srbiji biti dodijeljen status kandidata za članstvo u EU biti 12. veljače, a konačna odluka može se očekivati u ožujku.

Istaknuo je kako EU ostaje privržen integraciji zapadnog Balkana te naveo kako je Srbija znatno uznapredovala u suradnji s Haaškim sudom uhićenjem haaških bjegunaca te da je pokrenut dijalog Beograda i Prištine koji daje prve rezultate.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je da Srbija ne može i ne smije odustati od svoje europske budućnosti, a Božidar Đelić, potpredsjednik srbijanske vlade podnio je ostavku razočaran što Srbija nije dobila status kandidata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*