Srbija još nije odustala od “saoizacije”: Tražit će da se na sjeveru Kosova uspostavi srpski entitet!

Državni vrh Srbije postigao je dogovor o strategiji za buduće političke pregovore o Kosovu, a u središtu nove platforme, koju će u narednim danima predstaviti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, je status sjevera Kosova, odnosno zahtjev da se na tom području uspostavi srpski entitet.

Do te su informacije došle beogradske Večernje novosti koje također ističu kako su ovaj dokument poduprli predsjednici vladajućih stranaka u Srbiji na sastanku u vili “Bokeljka” na beogradskom Dedinju u noći na ponedjeljak.

Dokument još moraju amenovati zastupnički klubovi, kosovski Srbi i na koncu, Skupština Srbije.

“Prema našim neslužbenim informacijama, Srbija bi se trebala boriti za što šira statusna i formalna prava sunarodnjaka na Kosovu. Naša ideja je da sjever dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput, primjerice, Republike Srpske. U praksi, tamo više ne bi bile institucije Srbije, već te srpske autonomije. Taj predlog bit će tema za raspravu s međunarodnom zajednicom. Ali, platforma će se, također, pozivati i na Ustav Srbije, jer Beograd ni pod kojim uvjetima neće priznavati neovisnost takozvane kosovske države. S ovakvim pristupom brani se glavni cilj – što više olakšati svakodnevni život naših sunarodnjaka, a da, istovremeno, oni ne budu striktno vezani za institucije u Prištini”, pojašnjavaju Večernje novosti ideju srpskog državnog vrha o Kosovu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*