Srbija mora Srbima u BiH reći: Vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da se u jugoistočnoj Europi treba boriti za otvaranje, a ne za promjenu granica jer je, kako je rekao, “arhitektura našeg prostora je završena”.

U tom smislu, “sviđalo se to nekome ili ne, Bosna i Hercegovina, i Kosovo su stvarnost i treba raditi na integriranju”, rekao je Mesić u intervjuu za podgorički Portalanalitika.me. Ocijenio je da su svi agresori na prostoru Balkana “uvijek tobože štitili svoju manjinu kod susjeda, a u stvari su se teritorijalno širili”.

Mesić je rekao da vjeruje u jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Po njegovoj ocjeni, BiH je uvijek bila jedan entitet, od vremena bosanskih srednjevjekovnih kraljeva, preko turskog doba i Austrougarske, jugoslavenske Federacije, sve do danas.

“Sadašnji njezini unutarnji entiteti nastali su etničkim čišćenjem”, rekao je Mesić i dodao da je za budućnost BiH važno da se “Beograd, poput Zagreba, izjasni o jedinstvenoj državi”.

“Problem je u tome što se ne rješava u Banjoj Luci nego u Beogradu, kao što se politika Hrvata u BiH nekad rješavala u Zagrebu, dok nismo odustali od tog štetnog angažmana”, rekao je Mesić.

Po njegovim riječima, Srbija treba Republici Srpskoj reći: “Vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo i svoju politiku rješavajte tamo”. “Beograd, nažalost, to nikad nije poručio”, rekao je Mesić.

Kritizirao vlast u Srbiji, koja, kako je rekao, deklarativno jest za jedinstvenu BiH, ali podržava Milorada Dodika “koji ne priznaje ni BiH, ni Sarajevo kao glavni grad, i jasno kaže da je RS u BiH samo dok mora biti”.

Mesić je kao dobar primjer naveo odnose Crne Gore i Hrvatske, uz napomenu da granično pitanje na Prevlaci još nije sasvim riješeno, ali da će “sve doći na svoje mjesto”. [Doznajemo.com]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*