Srbija odbacila rješenje za Kosovo koje je bio ponudio Bruuxelles

ivica-dacicSrbijanska vlada jednoglasno je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici odbacila ponuđeno rješenje za Kosovo i predložila hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje Europske unije.

“Vlada Srbije ne može prihvatiti predložena načela koja su usmeno predočena pregovaračkom timu Beograda, jer ne jamče punu sigurnost, opstanak i zaštitu ljudskih prava Srba na Kosovu. Takav dogovor nije provediv i ne bi doveo do konačnog i održivog rješenja”, rekao je premijer Ivica Dačić na izvanrednoj sjednici vlade, koja ga je ovlastila da o odluci Beograda izvijesti Europsku uniju. Dačić je istaknuo da se vlada zauzima za hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje EU.

Za dokument “Zaključak o potrebi nastavka dijaloga s predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini uz posredovanje EU” glasali su svi nazočni članovi vlade, osim jedne ministrice koja je odsutna zbog bolesti.

Prije sjednice vlade, oporbena Demokratska stranka (DS) uputila je zahtjev državnom vrhu da prekine “farsu koja prati pregovarački proces” i zauzme jedinstveno stajalište o Kosovu, ocijenivši kako predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ima jednu, a vlada drugu politiku prema Kosovu”, te da je to jedan od razloga zbog kojih je Srbija dospjela u aktualnu situaciju u odnosu na Kosovo.

Predstavnici državnog vrha prije toga su se u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve (SPC) sastali sa patrijarhom i Sinodom SPC, a glasnogovornik SPC vladika bački Irinej izjavio je kako Crkva nema pretenzije baviti se politikom i “donositi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda”, ali “ima i neotuđivo pravo iznijeti svoja stajališta o najvažnijim nacionalnim pitanjima”.

Beogradu je ostavljeno da danas do kraja radnog vremena, a ne u utorak kako je ranije rečeno, odluči prihvaća li sporazum o statusu zajednice srpskih općina na Kosovu i o svojoj odluci izvijesti Bruxelles. Beograd i Priština do sada su u osam krugova pregovora pokušali postići dogovor o statusu kosovskih Srba, a kosovske vlasti pristale su na zajednicu općina, ali ne i na izvršne ovlasti koje je za tu asocijaciju tražio Beograd.

Nakon osmog kruga razgovora visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton priopćila je da su “razgovori formalno završeni”.

Dogovor s Prištinom jedan je od ključnih uvjeta za napredak Srbije u eurointegracijskom procesu i dobivanje datuma za pretpristupne pregovore o članstvu u EU.

Catherine Ashton izrazila žaljenje

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton izrazila je u ponedjeljak navečer žaljenje zbog odluke srbijanske vlade o neprihvaćanju rješenja za Kosovo, doznaje se iz službenog priopćenja.

“Žalim zbog odluke srbijanske vlade o odbacivanju ponuđenih prijedloga i pozivam srbijanske vlasti da za dobrobit svog naroda učine posljednji napor kako bi došlo do sporazuma”, stoji u priopćenju iz Bruxellesa.

Ashton u priopćenju izražava uvjerenje da su “nakon nekoliko krugova razgovora svi elementi za sporazum o sjeveru Kosova na stolu”, te da to treba biti sporazum dviju strana. “Nije na Europskoj uniji da ga nameće”, dodaje se u priopćenju. Ashton, kako nadalje piše, “vjeruje u blistavu budućnost Srbije i Kosova”.

“Znam, koliko god da je pregovarački proces bio težak, da je otvorio mogućnost da ljudi, posebice na sjeveru Kosova, imaju bolji život. Nadam se da Kosovo i Srbija neće propustiti priliku da ostave prošlost iza sebe i krenu naprijed, u budućnost”, ističe se u priopćenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*