Srbija odbacila zahtjev BiH za izručenje Vučurevića?

Zahtjev za izručenje ratnog načelnika općtine Trebinja Božidara Vučurevića, koji je Bosna i Hercegovina uputila Srbiji, ne sadrži potrebne dokaze i po njemu se neće postupati, javili su beogradski mediji.

Mediji, pozivajući se na izvore u pravosuđu, navode da je dvije trećine zahtjeva za ekstradiciju Vučurevića, koje je BiH poslala Srbiji, precrtano, te da se ne vide dokazi i argumenti koji se prilažu, pa će će zahtjev biti vraćen BiH.

Glasnogovornik višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević izjavio je da je taj sud i od BiH dobio zahtjev za izručenje Božidara Vučurevića (zahtjev od Republike Hrvatske stigao je već ranije) te da je sada na tom sudu odluka o tome hoće li prednost dati zahtjevu BiH ili Hrvatske.

Što se tiče dokumenata koje je Hrvatska dostavila uz svoj zahtjev za izručenje Vučurevića, glasnogovornik višeg suda u Šapcu rekao je da je sud od srbijnaskih institucija zatražio dodatne informacije.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da nadležni sud ima obavezu razmotriti sve dokaze iz zahtjeva za izručenje koje se dostavile BiH i Hrvatska te da se očekuje dostavljanje spisa iz Haaškog suda, pred kojim je također vođena istraga o tom predmetu, nakon čega će sud donijeti odluku o ekstradiciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*