Srbija potrošila 592 milijuna dolara i prekršila sporazum o sukcesiji SFRJ

Predstavnici Srbije ponovo su odgodili sastanak Regionalnog povjerenstva za sukcesiju imovine bivše Jugoslavije, koji je trebao biti održan krajem prošlog tjedna u Sarajevu. Time je i dalje na čekanju razgovor o zajedničkom novcu zemalja bivše države, koji je bio deponiran u mješovitim bankama.

Kako je za sarajevski «Dnevni avaz» izjavio pomoćnik državnog ministra financija za pitanje sukcesije Zenit Kelić, u Sporazum o sukcesiji ušla su sredstva od 650 milijuna dolara, da bi se na kraju ispostavilo da je od toga ostalo svega 58 milijuna dolara, odnosno da su nestala čak 592 milijuna dolara.

– Sredstva u tim bankama koja su ušla u Sporazum iznosila su 650 milijuna dolara. Po toj osnovi BiH je trebalo pripasti 15,5 posto, što je oko 100 milijuna dolara. Međutim, ispalo je da tog novca nema, odnosno da postoji svega 58 milijuna. To znači da je novac u međuvremenu potrošen – kaže Kelić.

On ističe da Srbija mora imati informacije o tome kako je moguće da je novac nestao, jer je ona vodila račune Narodne banke Jugoslavije.

– Na posljednjem sastanku u Beogradu sve države sukcesori izrazile su spremnost da na sastanku u Sarajevu posebno razgovaraju o pitanju mješovitih banaka, tako da smo prošlog tjedna trebali razgovarati o tome. Međutim, samo nekoliko dana prije zakazanog termina iz Srbije nam je stigao dopis da oni ne mogu doći na ovaj sastanak – kaže Kelić.

On je naveo i da će biti vrlo teško zakazati novi sastanak povjerenstva, koji će biti moguće usuglasiti sa svim zemljama sukcesorima.

Kelić podsjeća da je na posljednjem sastanku u Beogradu od Srbije zatražena informacija o tome što je s novcem koji nedostaje, ali da su prisutni dobili odgovor da drugog podatka u knjigama nema osim da je raspoloživo svega 58 milijuna KM.

– Nitko od nas to ne može prihvatiti. Činjenica je da se mora doći do podatka tko je, gdje i zašto novac potrošio. To je središnje pitanje o kojem je trebalo raspravljati u Sarajevu – zaključio je Kelić.