Srbija tek sad započinje težak put prema EU

Ratko Mladić započeo je u Hrvatskoj, a onda nastavio i proveo u Bosni i Hercegovini, genocid golemih razmjera, a u Srebrenici naredio i proveo najgori masakr u povijesti Europe nakon nacista. Mladić je ulovljen, no kako se mogao skrivati toliko dugo?

Piše: Bruno Lopandić | Vjesnik.hr

Uhićenje Ratka Mladića uistinu je velika i važna vijest. Prije svega, uhvaćen je notorni ratni zločinac, kojeg su s pravom nazivali čovjek-zvijer.

Ratko Mladić započeo je u Hrvatskoj, a onda nastavio i proveo u Bosni i Hercegovini, genocid golemih razmjera, a u Srebrenici naredio i proveo najgori masakr u povijesti Europe nakon nacista. Mladić je ulovljen, no kako se mogao skrivati toliko dogo?

Odgovor na to pitanje uključuje cijeli niz teorija o tome zašto i kome nije odgovaralo uhićenje dvojca Karadžić – Mladić. Politički gledajući, Ratko Mladić iza rešetaka dobra je vijest za sve, a posebice za Borisa Tadića.

Iako je na sam dan uhićenja teško pretpostaviti hoće li uhićenje uzdrmati domaću političku scenu u Srbiji, sasvim je jasno da je odluka o odlučnoj akciji slamka spasa za tu zemlju; da je i dalje oklijevala s ispunjavanjem međunarodnih obveza, nastavila bi integracijski tonuti i gospodarski dodatno zaostajati, bez šanse da se afirmira kao moderna europska država. Zločin je jednostavno bio prestrašan.

To su Tadiću u posljednjih nekoliko dana jasno rekli Brammerz i Barroso i cijeli niz najutjecajnijih svjetskih političara. Pritisak je bio golem. Čak i ako je Srbiju na brzo reagiranje natjerala čista pragmatika, to je, politički gledajući, također dobra vijest. Pojednostavljeno, to bi trebalo značiti da je došlo do spoznaje kako preskakanje stepenica, negiranje onog što se dogodilo, garnirano uz još malo teorija zavjere o posebnim zakulisnim geopolitičkim planovima, tako svojstveno balkanskim političarima, neće proći. i Sada je na redu još Hadžić. Srbija tek sad započinje težak put prema EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*