Srbija uputila prosvjed BiH zbog izručenja Dakića Hrvatskoj

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je prosvjedno pismo ministru pravde BiH Bariši Čolaku zbog ekstradicije Hrvatskoj nekadašnjeg predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća takozvane SAO Krajine Mile Dakića, rekao je agenciji Srna predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta poslije sastanka s državnim tajnikom u Ministarstvu pravde Srbije Slobodanom Homenom.

Linta je naveo da ga je Homen obavijestio da je Srbija na trojnom sastanku ministara pravde u Srbiji prije mjesec dana dobila uvjeravanja BiH da Čolak neće donijeti odluku o izručenju Dakića prije konsultacija s ministricom pravde Srbije Snežanom Malović.

“Čolak je, prema njegovim riječima, prekršio taj dogovor. Zbog toga su uputili prosvjedno pismo”, rekao je Linta. On je naveo da je na sastanku sa Homenom dogovoreno da će Srbija dati jamstva Državnom tužiteljstvu Hrvatske koje su potrebne da bi se Dakić branio sa slobode. Dogovoreno je da se za obranu Dakića što prije angažira netko od poznatih odvjetnika u Hrvatskoj, koji bi u tužiteljstvu predložio ukidanje ranije presude, zakazivanje novog suđenja i puštanje Dakića da se na osnovu garancija Srbije brani sa slobode.

“Prijedlog je da na osnovu garancija Srbije, Dakić bude pušten da se vrati u Srbiju i da iz Srbije dolazi u Hrvatsku na novo suđenje kada ono bude zakazano”, rekao je Linta.   On je naveo da će Dakićeva supruga odabrati odvjetnika u Hrvatskoj, koji će na osnovu njezine punomoći i zahtjeva za ponavljanje postupka otići u sud i zatražiti da se što prije zakaže novo suđenje na kojem bi se faktički ukinula ranija presuda donesena u odsustvu i zakazao početak novog suđenja.

Također, na sastanku sa državnim tajnikom u Ministarstvu pravde Slobodanom Homenom dogovoreno je da Ministarstvo zatraži od Hrvatske da dostavi Srbiji i popis osumnjičenih, optuženih i osuđenih osoba srpske nacionalnosti za druga kaznena djela izuzev ratnih zločina.

“Hrvatska je dostavila popis osumnjičenih, optuženih i osuđenih osoba za druga kaznena djela. Mile Dakić je osuđen za djelo poticanje na ubojstvo i kada je poslao zahtjev Ministarstvu pravde Srbije je li na popisu za ratne zločine – njega nije bilo”, objasnio je Linta.  On je istaknuo da bi se po dostavljanju traženog popisa konačno moglo reći sa sigurnošću da onaj tko nije na popisu može ići u Hrvatsku.

Linta je naveo da bi se tada moglo “krenuti u raščišćavanje spiskova”, te da se one koji su zaista krivi osudi ili im se potvrdi presuda.
– Tražit ćemo da se ta suđenja organiziraju u Srbiji a da Hrvatska dostavi dokaze za osumnjičene i optužene osobeda su počinili djelo ratnog zločina, rekao je Linta.

Podsjetimo BiH izručila je Hrvatskoj Milu Dakića (80), nekadašnjeg predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća takozvane SAO Krajine.
Dakića, koji ima putovnicu Srbije, krajem svibnja uhitila je Granična policija BiH na graničnom prijelazu Rača, prilikom ulaska iz BiH u Srbiju. Sud u Karlovcu proglasio je 1999. godine Dakića krivim za poticanje na ubojstva 1991. godine na području Vojnića i osudio ga na 20 godina zatvora.

Glasnogovornik Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kazala je da je odluku o izručenju Dakića Hrvatskoj Ministarstvo potpisalo na osnovu prethodnog mišljenja Suda BiH koji je utvrdio da postoje uvjeti za izručenje.
“Međutim, nakon što smo razmotrili sve okolnosti, mi smo u odluci o izručenju izričito zahtijevali i dobili suglasnost Hrvatske da će suđenje biti obnovljeno, jer je prethodna presuda izrečena u odsustvu”, naglasila je Bakić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*