Srbija suočena s ozbiljnom inflacijom

dinar-srbSrbija jedina zemlja u ovom dijelu Europe koja se suočava s inflacijom, dinar je od kraja 2008. oslabio 23 podsto i nastavlja padati. Baveći se ovom temom, beogradski dnevnik “Blic” donosi izjavu profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Mlađena Kovačevića, koji kaže: “Guverner Jelašić je dugo govorio da je cijena deviza kao cijena višanja i trešanja na tržnici – posljedica odnosa ponude i potražnje. Ali ispostavilo se da nije baš tako. Zato je od izbijanja ekonomske krize Narodna banka Srbije na “spriječavanje velikih dnevnih fluktuacija tečaja”, kako to piše u njihovim priopćenjima, skrckala skoro dvije milijarde eura. Veliko je pitanje da li nam je tako olako trošenje deviznih rezervi uopće bilo potrebno.”
Dakle, ekonomisti tvrde da je država posljednjih desetak godina vodila pogrešnu politiku i sada su svi potezi iznuđeni, a rješenja bolna.
“Blic” konsatira da slične probleme s tečajem zemlje u okruženju nemaju, nacionalne valute stabilne su u Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, a Crna Gora već odavno je uvela euro.
“Građanima ovih država je život jednostavniji, a žitelji Srbije kao da su doživotno osuđeni na inflaciju. Potrošači ne mare ni za argumentaciju da je to zato što drugi imaju jaču ekonomiju. Jer teško je vjerovati da su ekonomije Makedonije, Crne Gore, BiH jače od ekonomije Srbije. Iste te potrošače ne interesira ni da li je reč o plivajućem ili fiksnom tečaju, oni ne žele da im se novac u džepu iz dana u dan topi”, piše “Blic”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*