Srbiju digla na noge lažna vijest da je Čosić dobio Nobela, pravi dobitnik Tomas Tranströmer

Lažna vijest da je srpski pisac Dobrica Ćosić ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost izazvala je danas pometnju u srpskoj javnosti. Pojedini mediji su ovu vijest objavili, ali su je ubrzo povukli kad su uvidjeli da su bili meta smicalice zasad nepoznatih šaljivdžija.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade, kako je zvanično objavljeno u 13 sati, je švedski pisac, pjesnik i prevoditelj Tomas Tranströmer.

Neki mediji u Srbiji su oko 12 sati da je Ćosić dobitnik ove najprestižnije svjetske nagrade u oblasti književnosti, ali su ubrzo povukli vijest.

Vijest o tome da je Dobrica Ćosić laureat prestižne nagrade prvo se oko 11 sati pojavila na društvenoj mreži Twitter.  Kao dokaz je pušten link sa sajta NobelPrizeLiterature.org, koji izgleda identično kao i sajt NobelPrize.org, službeni sajt Nobelove nagrade.

Ćosić se na lažnom sajtu opisuje kao “poslednji disident 20. veka”, te “svedok jedne ere na zalasku, ali i jedne nove koja je tek u povoju”.

Međutim, na službenom sajtu je istovremeno i dalje stajala samo vijest da će u 13 sati službeno priopćiti ime nagrađenog za književnost, a Ćosićevo ime se uopće nije spominjalo.

Provjerom je utvrđeno da je  sajt koji je objavio da je Ćosić dobitnik Nobelove nagrade za književnost registriran jučer, 5. listopada, na ime izvesnog Gjorda Halvorsena iz Osla. Službeni sajt postoji još 1998. godine i registriran je na Nobelovu fondaciju.

Zanimljivo je da je na adrese elektroničke pošte medija u Srbiji i području poslan i lažni e-mail u kojem navodno Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) obavještava da je pisac Dobrica Ćosić dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

U SANU je agenciji Srna rečeno da su upoznati s tim lažnim e-mailom i da je on predan policiji te da se očekuje da se otkrije tko stoji iza svega.

Dobrica Ćosić, i u novije vrijeme pozornost javnosti izazivao je više svojim kontroverznim političkim stajalištima i neprikrivenim srpskim nacionalizmom, nego svojim književnim djelima.

(Hrvatska riječ/agencije)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*