Srbima smeta “ustaški euro” kovan povodom ulaska Hrvatske u EU

Nacionalistička organizacija Dveri srpske objavila je na svojoj internetskoj stranici fotografije uzoraka serije hrvatskog eura – kovanog novca koji je posvećen ulasku Hrvatske u EU 2013. godine, kada treba i ući u opticaj, piše beogradski Kurir. Kako su napisali na spomenutom sajtu, uzorci su kovani u 1.000 primeraka u Europskoj centralnoj banci sa sjedištem u Frankfurtu na Majni, a Dveri su fotografije dobili od “Srbina koji je želeo da ostane anoniman”.

U tekstu se nadalje navodi da serija kovanog novca nosi naziv “biljni i životinjski svijet Hrvatske” i na poleđini novčića od 10 eurocenti nalazi se spomenik u Jasenovcu, najvećem koncentracijskom logoru NDH.

Vojislav Stanimirović iz SDSS kazao je za Kurir da se dvojako može gledati na ovaj potez EU, ali da mu je teško govoriti o tome:

– Jasenovac je mjesto velikog stradanja Srba, Roma i Jevreja i ako je stavljen kao znak suočavanja Hrvata s prošlošću, onda je to dobra stvar. Ipak, ne bih mogao ovako razgovarati o tom potezu jer nisam ni vidio kovanicu, niti znam zvanično da su oni to zaista i stavili – rekao  je Stanimirović.

No, stigle su i bitno drugačije reakcije o kojima izvještava agencija Srna:

“Drsko, neukusno i uvredljivo”

– Drsko, neukusno i uvredljivo stavljanje motiva Jasenovačkog cvijeta na “hrvatski euro” opominje da se od sadašnje Hrvatske, ali i EU, može još svašta očekivati, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva (SND) “Prebilovci” Milenko Jahura.

– Po Republici Hrvatskoj, koja uskoro ulazi u EU, kao i u mjestima u BiH gdje vlast imaju Hrvati, u novije vrijeme podignuti su mnogi spomenici ustašama poginulim u Drugom svjetskom ratu ili osuđenim poslije rata zbog masovnih zločina nad Srbima, rekao je Jahura.

On tvrdi da su na tim područjima izuzetno popularne i pjesme koje doslovno slave zločince iz Jasenovca i Stare Gradiške. Jahura smatra da za ovakvo stanje najveću odgovornost snosi srpska strana, posebno zvanični Beograd, koji je, kako je rekao, više puta “pokazao spremnost da zanemari postojanje genocida nad Srbima u NDH zarad interesa pojedinih političkih i drugih krugova u Srbiji”.

Predsjednik Udruženja “Jadovno 1941.” Dušan Bastašić smatra da bi ne tako mali dio hrvatske javnosti sigurno bio zadovoljan stavljanjem motiva Jasenovačkog cvijeta na “hrvatski euro”, odnosno promocijom mjesta na kome je odrađen “najveći posao” u stvaranju etnički gotovo čiste Hrvatske u njezinim današnjim granicama.

– Ipak, vjerujem da onaj veći dio to sigurno ne bi podržao. Ne zbog izreke: ‘Čime se budala ponosi, pametan se stidi’, već zbog toga što se Jasenovac, Jadovno i mnoga druga stratišta ustaške NDH nastoje amputirati iz hrvatske svijesti i savjesti, rekao je Bastašić.

On kaže da je “stvar kontinuiteta” to što će se opet pri hrvatskom ulasku u “novo carstvo” na moneti naći simbol velikog stratišta.

“Mnogi ne znaju da se 1941. godine na novčanici od 1.000 hrvatskih kuna nalazila panorama planine Velebit (centar kompleksa smrti Gospić – Jadovno), i to gledana upravo iz pravca otoka Paga. A na Pagu su, kao što je poznato, postojala tri ustaška koncentracijska logora, od kojih jedan za žene i djecu, prvi takav u Drugom svjetskom ratu”, ispričao je Bastašić.

Antifašizam kao povijesno nasljeđe

Viši kustos Muzeja žrtava genocida u Beogradu Jovan Mirković kaže da nije baš jasno da li je to samo nečija ideja ili stvarni prijedlog kovanice, te da ne ne treba a priori svaku takvu aktivnost osuđivati.

– Uostalom, Hrvatska je zakoračila u europsku zajednicu i ako Europi nije zasmetala njena neokajana prošlost, kao i niz nedemokratskih postupaka prema dijelu vlastitog stanovništva u novijoj povijesti, bez katarze i raskida sa fašisoidnim ideološkim predloškom na kome je počivala hrvatska država za vrijeme Drugog svetskog rata, zašto bi joj smetalo isticanje simbola stradalaštva – jasenovačkog znaka, rekao je Mirković.

On je naveo da se suvremena Hrvatska poziva na antifašizam kao povijesno nasljeđe, ali da ipak postoje jake snage, pa čak i one koje su uspostavile novu hrvatsku državu, koje baštine i nasljeđe NDH.

– Stavljanjem ovog znaka, ako je to tako, Hrvatska samo nastavlja isticanje svoje navodne antifašističke prošlosti koju stalno zvanično promovira, dok Europa ne vidi stvarnu fašisoidnu prošlost hrvatske države, za koju ‘otac savremene Hrvatske’ reče da je predstavljala izraz ’tisućljetnih težnji, dodao je Mirković.

Dodik i “Handžar divizija”

No, da nisu samo u Srbiji skloni ovakvim, kao gore citiranim, reakcijama – te da je riječ o širem fenomenu – potvrdila je i izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je u sebi prepoznatljivom stilu prokomentirao činjenicu da se Dan državnosti BiH 25. studenog uglavnom obilježava na većinnski bošnjačkim dijelovima zemlje skandalozno protumačio time da se Bošnjaci žele na neki način iskupiti jer su u Drugom svjetskom ratu većinom bili uz poraženu stranu i imali SS “Handžar diviziju”.

4 Comments

  1. Jasenovac je jedna velika izmišljotina i podvala hrvatskome narodu.Jest komentirao sam to i prije ,ali treba se opet ponoviti jer se isto njihove laži uvjek ponaljaju.Zašto onda nebi ponovili istinu koju ja želim objaviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*