Srđa Popović: Proslava Dana RS svodi se na rehabilitaciju Karadžića i Mladića

Sve se svodi na rehabilitaciju Karadžića i Mladića, izjavio je poznati beogradski odvjetnik i intelektualac Srđa Popović, komentirajući pompoznu svečanost u povodu obilježavanja 20 godina Republike Srpske, na kojoj su se okupili najviši srpski politički i duhovni dužnosnici s obje strane Drine.

Tobožnje poruke mira koje je srbijanski predsjednik Boris Tadić odaslao sa skupa Popović je u razgovoru za Dnevni avaz nazvao “lošom simbolikom”.

“Ja se sjećam da su i kada je potpisivan taj Daytonski sporazum, dvije stvari bile jasne. Da oni nisu smjeli dobiti tu Republiku Srpsku. Oni su, ustvari, bili nagrađeni za nešto što je bilo sudski dokazani genocid. A drugo, između mira i pravde (u BiH), odlučilo se za mir. Treća stvar koja je bila jasna jest da ta stvar ne može funkcionirati i da je to samo jedan flaster koji je prelijepljen na tu situaciju. Možda je on zaustavio trenutno krvarenje po tijelu, ali proces nije ni okončan, niti je riješen. Ustvari, nije došlo do neke historijske presude o svim tim događajima. I sad se to, naravno, ispod tog flastera zagnojilo i imate to što imate”, slikovito je objasnio Popović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*