Srđa Popović: Srbi su ljuta na Miloševića zato što je izgubio ratove, a ne zato što ih je vodio

Beogradski odvjetnik i borac za ljudska prava Srđa Popović kaže da se u posljednjih deset godina u Srbiji suštinski nije promijenilo ništa. “Većina građana Srbije ljuta je na Miloševića zato što je izgubio sve ratove, a ne zato što ih je vodio”, rekao je Popović gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

“Problemi Srbije nisu politički. Imamo društvo koje je zapušteno i obeshrabreno i ta nacionalistička ideologija i danas je osnovna ideologija društva. Dok se to ne promijeni, neće biti bolje”, smatra Popović.

Presude Gotovine i Markača – reakcije na tu presudu i u Zagrebu i u Beogradu su iracionalne, kaže Popović i dodaje: “Oni koji su smatrali da su nevini smatrali bi to i bilo u slučaju osuđujuće presude. Jednako tako, i obrnuto. Ukupno, Haaški sud ima pozitivnu ocjenu, ali je napravio i mnogo grešaka.”

Haaški je sud stavio princip mira među narodima ispred pravde. Izbjegao je presude koje bi upućivale na odgovornost država. “To objašnjava i oslobađanje Gotovine i Markača. Trebalo je izbjeći odgovornost državnog vrha”, ustvrdio je beogradski odvjetnik.

Evo kako to obrazlaže: “Kada imate brijunske zapisnike u kojima stoji volja da se Srbi u Krajini protjeraju, kad vidite da tome nazoče Markač i Gotovina i time sudjeluju u tom planu i kad se na kraju to i dogodi na terenu, a oni su gospodari situacije, onda shvaćate da se samo sudskom akrobatikom moglo doći do oslobađajuće presude.”

“Reakcije srpske vlasti bile su očekivane jer podilaze nacionalističkoj javnosti. Presudu je donio Haški sud, a ljute se na Hrvatsku i Europsku uniju, to je iracionalno i nelogično. Sad se iskoristila prilika da se ti odnose pokvare. U Hrvatskoj postoji osjećaj da se u Oluji ništa nije ni dogodilo. Postupci u Hrvatskoj su se mogli voditi, a nisu”, rekao je Popović.

Mislim da u Srbiji postoji “kultura poniženja”, osjećaj poraza, bankrota i potopa. To kod ljudi samo stvara potrebu da se osvećuju i nanesu štetu drugima.

“Hrvatska je ostvarila sve svoje političke ciljeve i bila je pobjednik tih ratova”, rekao je Popović.

Ističe da je Dačićeva izjava o gubitku svih ratova je razumna izjava, ali da taj poraz rijetko tko priznaje. “Većina građana Srbije ljuta je na Miloševića zato što je izgubio sve ratove a ne zato što ih je vodio”, rekao je Popović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*