Središnja banka BiH: Nema mjesta panici zbog eura

Kriza u eurozoni izazvala je zabrinutost građana i u zemljama regije. Ipak, iz Središnje banke Bosne i Hercegovine (SBBiH)  stižu umirujući tonovi i poruke građanima da ne trebaju paničariti. Naime, kako se tvrdi, SBBiH ne raspolaže informacijama da građani podižu štedne uloge iz banaka iz straha od propasti eura.

– Može se prije reći da građani traže informaciju više o zbivanjima u eurozoni i implikacijama na BiH te jesu li njihovi štedni ulozi sigurni. Odluka o tome u kojoj valuti je isplativije štedjeti je individualna, a s obzirom na to da SBBiH smatra da će eurozona pronaći rješenje za prevladavanje krize, nema potrebe za konverzijom štednje u eurima u drugu valutu, iako je i to stvar individualne odluke, prenosi portal Sarajevo-x.com navode iz SBBiH, iz koje je poručeno da nema razloga za paniku jer se ne radi o krizi valute, već o dužničkoj krizi.

“U slučaju nepoželjnog scenarija, s obzirom na model monetarne politike u BiH, tražila bi se mogućnost vezivanja domaće valute za neku drugu čvrstu stranu valutu. Prilikom izbora valute za koju bi domaća valuta eventualno bila vezana, presudna bi bila njezina stabilnost, kao i stupanj ekonomskih odnosa i vanjskotrgovinske razmjene sa zemljom za čiju bi se valutu eventualno obavljalo vezivanje. Naš valutni odbor je jednom sasvim bezbolno preživio transformaciju valute, odnosno izbacivanje iz uporabe njemačke marke”, naveli su iz SBBiH.

S obzirom da opasnosti i rizici postoje SBBiH pozorno prati sva kretanja.

“Stav ove institucije je da su zemlje EU mnogo uradile na izgradnji zajedničke valute te se vjeruje kako će učiniti sve kako bi je i održali. Prije svega, interes ključnih zemalja eurozone je opstanak eura. Najvažnije europske zemlje su svoj monetarni suverenitet prenijele na eurozonu i svoje nacionalne valute zamijenile eurom. Logično, njihov interes je opstanak eurozone i jedinstvene valute. Moguće su i promjene unutar eurozone, ali se vjeruje da će eurozona naći rješenja za prevazilaženje krize”, poručeno je iz Središnje banke BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*