Srednjem staležu na jugoistoku Europe prijeti izumiranje

Takozvanom srednjem staležu na jugoistoku Europe prijeti izumiranje. U Njemačkoj, kao i u brojnim zemljama zapadne Europe, gotovo dvije trećine stanovništva pripada u “srednji stalež”. To znači da njihov dohodak leži negdje između 70 i 150% prosječnog prihoda, piše Deutsche Welle.

No, na drugom kraju Europe slika je malo drugačija. Primjerice, u Rumunjskoj se ta “zlatna sredina”, za koju se smatra da je stup čitavog društva, može jedino odrediti uzrečicom “previše siromašan da bi bio bogat, ali previše bogat da bi bio siromašan”. Naime, neka su istraživanja potvrdila kako je financijska kriza je ubrzala proces nestajanja srednjeg staleža i 2008. se još samo dvadesetak posto stanovnika Rumunjske moglo svrstati u tu skupinu.

Slična situacija vlada i u Hrvatskoj ili Srbiji, ali i u ostalim zemljama regije. U Bugarskoj se već govori o “nevidljivom” dijelu društva jer su posljednji podaci pokazali da tom dijelu pripada svega četiri do osam posto stanovništva. U gospodarskom smislu, srednji je stalež od presudnog značenja za kupovnu moć i blagostanje čitavog društva, no to nije samo gospodarska kategorija.

Pojam srednjeg staleža obuhvaća i socijalnu skupinu koja nosi i demokratski poredak, kao i politički i ekonomski sustav natjecanja, pojasnio je za DW Wolgang Höpken iz Društva za jugoistok Europe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*