Srpske organizacije: Josipović podiže tenzije u ionako krhkim međunacionalnim odnosima

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Srpsko narodno vijeće (SNV), Zajedničko vijeće općina (ZNV) i SKD Prosvjeta u cijelosti su danas odbacili pismo predsjednika drža Ive Josipovića listu Novosti smatrajući ga opasnim presedanom, posve neprimjerenim demokratskim društvima, te su izrazili iznenađenje i zabrinutost osobnim napadom predsjednika na Milorada Pupovca, osnivača SNV-a i SDSS-a.

“Mi predstavnici vodećih organizacija srpske zajednice i izabrani predstavnici Srba u općinama, gradovima, županijama i Saboru smatramo da je riječ o potezu koji nije u skladu s demokratskim poimanjem ustavne uloge predsjednika, niti s pravilima parlamentarne demokracije”, stoji u izjavi za javnost SNV-a, SDSS-a, ZNV-a i Prosvjete.

Oni smatraju da “taj potez podiže tenzije u ionako krhkim međunacionalnim odnosima u društvu, nasuprot parlamentarnoj i stvarnoj ulozi SDSS-a, SNV-a i ostalih srpskih organizacija, koje rade na povjerenju, suradnji i uzajamnoj toleranciji”.

“Podsjećamo predsjednika da je SDSS jedan od legalnih i legitimnih predstavnika izbornoga tijela RH, te predsjednik ne smije diskriminirati ni njega ni njegove predstavnike. Također podsjećamo da je SNV organiziran na osnovi međunarodnog ugovora, na osnovi Ustavnog zakona i na osnovi izbora koje organizira nadležno državno ministarstvo te da su ostale organizacije srpske zajednice organizirane temeljem istih propisa i nisu ni fantomske niti su rezultat nečije privatne politike i samovolje”, piše u izjavi.

Potpisnici smatraju nedopustivim upotrijebljeni rječnik i retoriku navedenog pisma, a pogotovo insinuacije politikantske naravi usmjerene ne samo protiv Milorada Pupovca osobno, nego i protiv srpskih organizacija.
Podsjećaju da je SDSS parlamentarna stranka koja je kod biračkoga tijela osvojila brojne mandate, a SNV je organizacija manjinske samouprave Srba u Hrvatskoj koja ima više od 1600 izabranih vijećnika.

Posebno su iznenađeni da je žrtva toga grubog osobnoga napada Milorad Pupovac, jedan od osnivača SNV-a i SDSS-a i saborski zastupnik, ugledan javni djelatnik i sveučilišni profesor, čiji je doprinos u stvaranju uvjeta za uključenje manjinskih zajednica u društveni i politički život te u širenju prostora demokratskoga dijaloga prepoznat i u međunarodnim krugovima.

“Podsjećamo predsjednika da se Pupovac nije bavio i ne bavi nikakvim “businessom”, pa ni “etnobiznisom”, već jedino svojim poslom sveučilišnog profesora i narodnog poslanika. Utoliko je krajnje opasno i protivno Ustavu i zakonu da se one koji se bave manjinskim poslovima i politikama nazivati tom vrstom imena”, stoji u izjavi.

U njoj se izražava uvjerenje kako nije dužnost predsjednika da osobno napada bilo kojega saborskog zastupnika ili stranačkog aktivista, ili da čak, prebraja pripadnike nacionalnih manjina u Vladi.

“Uvjereni smo da u demokratskim društvima nije posao predsjednika države da svoju moć koristi da razbija bilo koju stranku ili organizaciju koja svoj legitimitet potvrđuje na izborima i koja djeluje u okviru Ustava i zakona, a za račun tobožnjeg pluralizma. Posebno je zabrinjavajuće što to predsjednik države ne radi ni u slučaju bilo koje druge stranke, pa čak ni u slučaju ekstremnih političkih stranaka koje govore jezikom mržnje i netolerancije prema pripadnicima manjina, ali to radi upravo prema jednoj manjinskoj stranci socijalističke političke orijentacije”, piše u izjavi.

SDSS, SNV, ZVO i Prosvjeta duboko su uvjereni u potrebu širenja prostora slobode medija te snažno podržavaju novinarsku slobodu i njihovu neovisnost o izdavaču ili drugim oblicima pritisaka kapitala ili partikularnih društvenih, a pogotovo osobnih ili privatnih interesa.

“Navedeno se odnosi i na sve manjinske medije, te tjednik Novosti također mora uživati – i uživa – potpunu neovisnost uređivačke politike. Njegov izdavač SNV ponosan je što je u Novostima uspio okupiti neke od najvrsnijih imena neovisnoga novinarstva i pruža im potpunu i neograničenu podršku da se bave, profesionalno i odgovorno, ne samo manjinskim temama, nego i temama od interesa šire javnosti, pa i onda kad se javni djelatnici, uključujući predsjednika, osjećaju pogođeni rezultatima istraživačkoga rada njihovih novinara”, stoji u priopćenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*