Srpski kanton u FBiH je “potpuna besmislica i politička piromanija”

srpski-kanton-u-fbih2Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika pokrenuo stvaranje unije srpskih općina na području Hercegbosanske županije u koju bi ušle općine Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac.

Rečeno je cilj unije “zaštita srpskih povratnika na ovom području”, ali se u vezi s time spominje i formiranje srpskog kantona u Federaciji BiH.

Dr. Darko Horvat, visoki dužnosnik SNSD-a i ministar rada i zdravstva u Vladi Hercegbosanske županije, u izjavi Dnevni avaz tvrdi da se tu ne radi ni o kakvim “balvan revolucijama i srpskim autonomnim općinama (SAO)”.

“Ekonomska situacija je veoma loša. Srbi u Federaciji su zapostavljeni, jedini tko nam je do sada istinski pomagao je SNSD i posebno Dodik. Mi samo želimo poboljšati stanje ljudi koji žive na području općina Drvar, Glamoč i Grahovo, a razgovarat ćemo da u uniju uključimo i Bosanski Petrovac”, kaže dr. Horvat.

Ove se aktivnosti koordiniraju s Nikolom Špirićem, koji je ispred SNSD-a povjerenik za Hercegbosansku županiju, rekao je Horvat te dodao kako se nada da bi se ubrzo mogle pojačati veze s Banjom Lukom kroz potpisivanje sporazuma o liječenju u Kliničkom centru u Banjoj Luci, kao “najkvalitetnijem za pružanje određenih liječničkih usluga”.

“Ako dođe do promjena u teritorijalnoj organizaciji FBiH, što je projekt koji gura Veleposlanstvo SAD-a, onda smatramo da i nama treba dopustiti da imamo jednu funkcionalnu uniju općina i tako da se borimo za svoje interese, ne ugrožavajući nikoga”, kaže Horvat.

On također ističe da SNSD želi napraviti uniju četiri općine na području Livanjskog kantona i “ništa više od toga”.

Veso Vegar, u ime HDZ-a 1990, kratko je prokomentirao inicijativu SNSD-a, kontrapitanjem za SNSD: “Je li to znači da je vodstvo RS spremno razgovarati o reorganizaciji cijele BiH, uključujući i RS?”

“Za Svetozara Pudarića, člana Glavnog odbora SDP-a i potpredsjednika FBiH, riječ je o “potpunoj besmislici i političkoj piromaniji da se potpali vatra tamo gdje je nema i skrene pažnja sa svega onoga što je u RS i BiH upropastio Milorad Dodik”.

“Možda je taj ‘kanton’ zamjena za sve one u RS nerealizirane megaprojekte – aerodrome, autoceste, termoelektrane…, sva ta Potemkinova sela i kule u oblacima. Kada se pokazalo da su sve to samo jalova obećanja, onda treba nešto ponuditi da bi se opravdana kritika opozicije u RS ugušila na račun neke nove vanjske opasnosti po Srbe i srpski narod”, izjavio je Pudarić za Dnevni avaz.

Dr. Mirsad Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika SBB-a BiH u Federalnom parlamentu i član Predsjedništva ove stranke, kaže da je inicijativa SNSD-a nerealna.

“Ta prekrajanja granica na Balkanu nikada nisu donijela nikome ništa dobro. Ova inicijativa ne doprinosi ničem dobrom, ne donosi dobro ni Srbima, ni Bošnjacima, ni Hrvatima, nije dobra za BiH u cjelini, a ni za Balkan”, izjavio je Đonlagić.

Njemu se ta čini nerealnom i nevjerojatno mu je da ju je netko službeno objavio. “To onda daje za pravo Bošnjacima da na teritoriju RS prave svoje lokalne autonomije”, rekao je Đonlagić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*