Srpski povjesničar: “Mihailović nije izdao nijednu naredbu za borbu protiv okupatora”

mihailovic-skupSvjedočenjem povjesničara Branka Latasa na Višem sudu u Beogradu nastavljen je postupak za rehabilitaciju četničkog vojvode Dragoljuba Mihailovića.

Latas je rekao da o kaznenom postupku protiv Mihailovića 1946. godine ne zna mnogo i da je s njim bio upoznat samo onoliko koliko mu je bilo potrebno za rad.

“Smatram da sam pravni laik u toj materiji. Ne mogu komentarati pravna pitanja u vezi sa suđenjem Mihailoviću”, rekao je Latas. Naveo je da mu nije poznato da je Vojno-istorijski institut, u kojem je bio zaposlen, prikupljao podatke vezane za taj postupak.

Latas je tijekom svog rada, kako je naveo, došao do zaključka da je četnički pokret kolaboracionistički, a nikako antifašistički. “Mihailović nije izdao nijednu naredbu za borbu protiv okupatora”, rekao je Latas.

Dodao je i da je Mihailović 28. oktobra 1941, na sastanku s Nijemcima u mestu Divci, ponudio da se četničke snage okupatoru stavljaju na raspolaganje u borbi protiv komunista.

Upitan kako objašnjava potjernicu koju su Nijemci raspisali 1941. za Mihailovićem, Latas se pozvao na Mihailovićeve riječi da su to “marifetluci”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*