Srpski povjesničar: U Jasenovcu je stradalo između 122.000 i 130.000 ljudi

Srpski povjesničar Dragan Cvetković, viši kustos Muzeja žrtava genocida u Beogradu, “na osnovu do sada raspoloživih podataka i demografskih analiza”, procjenjuje da se broj stradalih u koncentracijskokm logoru Jasenovac kreće između 122.000 i 130.000.

“Oko broja žrtava Jasenovca vode se polemike već 67 godina. Država je propustila priliku poslije rata popisom utvrditi točan ili približno točan broj stradalih, što je otvorilo prostor manipulacijama i nagađanjima, licitiranjima sa brojem stradalih koja su se kretala od 20.000 do 30.000, pa do preko milijun”, izjavio je Cvtković za beogradski Blic, ističući da su i pojedini povijesnčari sudjelovali u stvaranju tih manipulacija.

“Sada, poslije toliko vremena, mi se trudimo, u skladu sa svojim mogućnostima, doći do približno objektivnog broja stradalih u logoru. Koliko je meni poznato, kolege iz Spomen-područja Jasenovac su personalnom identifikaciom došli do broja od oko 80.000 i nastavljaju s radom. Mi u Muzeju imamo podatke od oko 88.000 stradalih i idemo dalje. Dakle, sigurno nema manje stradalih od ovih brojeva. Dokle ćemo stići, videjt ćemo. To je spor i dugotrajan proces koji zahteva dosta rada i vremena”, rekao je Cvetković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*