Stan na Manhattanu – posljednja bitka u raspadu bivše Jugoslavije

Posljednja bitka u sklopu raspada bivše Jugoslavije vodit će se za stan na Park Avenue u New Yorku vrijedan 20 milijuna dolara, piše u utorak The New York Post.

Dvadeset godina nakon krvavih ratova na Balkanu, nastavlja se rat za vlasništvo nad napuštenim dvoetažnim stanom na prestižnoj adresi na Manhattanu koji je nekoć pripadao bivšoj državi.

Luksuzni stan uskoro bi se mogao naći na tržištu, no pet država sljednica nekadašnje Jugoslavije moraju se najprije dogovoriti oko agencije koja će ga prodavati te podijeliti srebreno i kristalno posuđe.

Stan, u kojem su nekada živjeli jugoslavenski veleposlanici, napušten je 1992. kada se raspala bivša zajednička država. Kupac stana veličine 216 kvadratnih metara postat će susjed bivše televizijske zvijezde Mikea Wallacea koji živi u stanu nasuprot.

Stan ima 14 prostorija, od kojih je šest spavaćih soba i četiri kupaonice, a prekriva ga prašina i prljavština stara 19 godina.

Bivša Jugoslavija kupila ga je 1975. za 100.000 dolara. Namještaj i oprema stana potječu iz vremena kada se njime koristio Darko Šilović, posljednji jugoslavenski veleposlanik pri UN-u. Kada se zemlja raspala, Hrvat Šilović dao je ostavku, ali nije odmah izašao iz stana u kojem ga je trebao naslijediti novi veleposlanik Srbin.

Stan je tako postao ‘ničija zemlja’, kolateralna žrtva borbe za sukcesiju između pet novonastalih država. Sud je 1995. ocijenio da je riječ o političkoj stvari za koju nije nadležan. No, režije od 12,300 dolara mjesečno nastavila je plaćati Srbija.

Sporazumom o sukcesiji iz 2001. postavljen je okvir za podjelu imovine bivše Jugoslavije diljem svijeta, no stan na Manhattanu ostao je u zrakopraznom prostoru. Nakon što se izabere posrednik i stan konačno proda, Srbiji će pripasti 39,5 posto prodajne cijene, prema formuli zasnovanoj na gospodarskoj snazi svake zemlje nasljednice.

Beograd će nakon toga krenuti u novu bitku, onu za povrat dva milijuna dolara koliko je platila za održavanje stana u posljednjih 19 godina, piše The New York Post.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*