Standard & Poor’s pod istragom američkog ministarstva pravosuđa

New York Times u današnjem izdanju javlja da Sjedinjene Države istražuju financijsku kompaniju Standard & Poor’s zbog davanja uvećanog boniteta paketima vrijednosnih papira povezanih s hipotekarskim zajmovima koji su igrali veliku ulogu u recesiji iz 2008. godine. Standard & Poor`s je nedavno snizio američki kreditni rejting.

Newyorški list piše da američko Ministarstvo pravosuđa proučava desetke takvih paketa koje je Standard & Poor’s rangirao kao sigurne za ulagače, a poslije se uspostavilo da uključuju hipotekarske zajmove koje posuđivači nisu mogli otplaćivati. Propast tih investicija djelomično je odgovorna za značajnu krizu američkog gospodarstva prije tri godine i recesiju iz koje se još uvijek zemlja pokušava izvući.

New York Times piše da je istraga počela prije negoli je nedavno Standard & Poor’s snizio bonitet američke vlade s AAA na AA-plus.

Dvije druge vodeće agencije za kreditni rejting Moody’s Investor Services i Fitch Ratings i dalje daju vrhunski bonitet Sjedinjenim Državama. Neki članovi američkog Kongresa sve su zabrinutiji oko uloge financijskih tvrtki koje utvrđuju kreditni rejting o sigurnosti ulaganja u vladine i korporacijske obveznice.

Times piše da istražitelji Ministarstva pravosuđa proučavaju jesu li neki analitičari Standard & Poor’sa željeli smanjiti bonitet paketima hipotekarskih zajmova, ali su poslovni menedžeri poništili njihove odluke. Standard & Poor’s je priopćio da surađuje sa svim istražiteljima koji ispituju njegovo poslovanje. [Glas Amerike]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*