Standard&Poors smanjio kreditni rejting Francuskoj, euro pada

Američka agencija za kreditni rejting Standard&Poors potvrdila je da će sniziti rejting Francuskoj za jedan stupanj, s AAA na AA+., dok druge dvije velike međunarodne agencije, Moody’s i Fitch, zasad i dalje zadržavaju trostruki A za Francusku.

Vijest da će Francuskoj pasti kreditni rejtinga utjecala je na snagu eura. “Euro je kolabirao kasno poslijepodne i na najnižoj je razini u posljednje dvije godine u odnosu na dolar i funtu. Dolar, zbog boljih ekonomskih pokazatelja u Americi, postaje poželjnji, a i pogoršanje u Europi povećava mu snagu”, izjavio je Dominique Dequidt, menadžer za fondove u KBL Richelieu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u petak premijera Fracoisa Fillona, ministra gospodarstva Francoisa Baroina i ministricu za proračun Valerie Pecresse kako bi razgovarali o novonastaloj situaciji.

Ministrica za proračun Valerie Pecresse izjavila je u petak da se »strategija Francuske neće mijenjati« nakon gubitka kreditnog rejtinga i da će ona i ubuduće biti usmjerena na razduživanje, gospodarsku konkurentnost i rast, u razgovoru za agenciju France Presse.

Odgovarajući na pitanje o riziku gospodarskog zaostajanja za Njemačkom čiju ocjenu Standard & Poor’s nije snizio, Pecresse, ujedno i glasnogovornica vlade, kazala je kako je “svakako nužno da se francusko-njemačka suradnja nastavi”.

Već nekoliko mjeseci se govori o tome da bi francuski kreditni rejting mogao pasti, a u studenom je Standard&Poors čak bila objavila informaciju da se to dogodilo, ali ju onda vrlo brzo povukla, uz objašnjenje da je vijest puštena pogreškom.

Prije toga je agencija Moody’s upozorila da je oslabila ekonomska snaga Francuske te da je među najlošijim državama koje imaju savršeni rejting.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*