Stanovnik Drijenče: Nastavlja se sustavno uništavanje hrvatskih sela Tuzlanskoj županiji

Nepotpisani stanovnik Drijenče, jedinog hrvatskog sela u općini Čelić, poslao je Posavskom obzoru materijal, tekstualni i slikovni, kojim ukazuje na nekorektan odnos vlasti prema stanovnicima Drijenče, naglašavajući da je sve smišljeno od strane bošnjačke politike i da je to zapravo poruka Hrvatima da za njih nema budućnosti na području Tuzlanske županije.

Njegov tekst prenosimo u cjelosti:

Najstariji čvrsti put koji se koristio još za vrijeme “Pikolo kolonije” (srednjevjekovne dubrovačke kolonije na prostoru župe Soli) za transport soli s Majevičkih površinskih nalazišta, preko Drijenče-Bučja prema Srebreniku, presvlači se novim asfaltom.

Trenutno se sanira stari asfalt (nekih 3 km) kroz Bučje do Šibošnice. Sve bi bilo dobro da se radi kako Bog zapovijeda. Ali na žalost radi se apsolutno neodgovorno i na nemjerivu štetu hrvatskog stanovništva koje ima svoje obiteljske kuće i imanja pored te ceste. Nasipa se i podiže asfalt oko pola metra ispred samih ulaza u garaže i dvorišta obiteljskih kuća. Ne mogu da se ne otmem dojmu da se to radi smišljeno od strane bošnjačke politike i da je to zapravo poruka Hrvatima da za njih nema budućnosti na području Tuzlanske županije!

Prilažem i fotografije na kojima se može vidjeti stanje na terenu. Voditeljica tog izvođenja radova je Mevlida Hajdarević koja je uglavnom uvijek prezauzeta i kada joj se netko požali ona na u žurbi istrese da će se sve uraditi kako je najbolje te da se sve radi po projektu i planu. A radi se kako sam već rekao i sve više liči da taj njihov projekat i plan ima samo jedan cilj “da se Hrvati sa tih svojih stoljetnih ognjišta nastave iseljavati do posljednjeg”!

8 Comments

  1. Ja sam objavio tekst i riječ je o posjedu mojih starih i nemoćnih roditelja i nas njihove djece koji se godinama brinemo o njihovom zdravlju pespomoćno tražeći da bi i nadležne zdravstvene ustanove u opžini Čelić koliko toliko pomogle, jer otac sa njegovom mirovinom ne stigne podmiriti ni potrebe za lijekove. Zatreba li nekoga od njih hitno voziti k liječniku bit će teško izvedivo jer kako vidimo svi ulazi u dvorište su blokirani od izvođača radova na saniranju asfaltne ceste koja prolazi ispred kuće. Da se radi po nekom čudnom projektu ukazuje i činjenica da je preko puta ceste društveno zemljište obraslo šikarom i da su izvođači bez problema mogli širiti cestu na drugu stranu i podizati je po želji bez da se ovaku blokiraju ulazi na obiteljske posjede i kućna dvorišta i garaže hrvatskom stanovništvu. Jedan radnik je još izjavio da ako dobiju naređenje oni mogu i ograditi tu cestu. Pitam se u kakvoj se to Općini, Županiji, Državi, nalazi Drijenča kad se u stvarnosti događaju takve nepravde dok se na papiru garantira ravnopravnost sva tri naroda!

  2. Gdje su te navodne organizacije po BiH za ljudska prava, gdje su slobodni novinari? Što netko ne izađe na lice mjesta i uvjeri se? Kao da je Drijenča preko bijela svijeta, ali ako se dopusti slično sustavno uništavanje Drijenče, za očekivati je, da će u skoroj budućnosti ostati samo crkva i groblje kao pusti svjedoci da su tu živjeli Hrvati!

  3. Moreplovac, budući da nemaš nikakvog šlifa za pisanje i komentiranje, najpametnije bi bilo da se toga ostaviš i radiš nešto za što si stručniji…

  4. Je li problem Moreplovčev stil ili tema? To što je jedan laik, kad već neće “neovisni i objektivni” tuzlanski novinari, ukazao na očito kršenje prava građana Driječne.

  5. Problem je prije svega etički. Naime, njegova je vijest neobjektivna i nategnuta kako bi se stanje predstavilo onakvim kakvo u stvarnosti nije. Fotografije su napravljene netom što je izvođenje radova započelo pa je sasvim razumljivo što su pojedini ulazi bili blokirani. Ili Moreplovac misli da su prvo trebali njemu asfaltirati ulaz pa onda započeti postavljati podlogu za cestu? I zašto Blago ne pošalje fotografije koje pokazuju kakvo je stanje sad, nakon što su radovi završeni. Neće to učiniti jer bi time priznao da je njegovo piskaranje čisto glupiranje. Problem je uglavnom u tome, Pejo T.

  6. Ako je tako, tu nije riječ o znanju ili neznanju pisanja, nego o činjenicama. O tome odgovara li napisani tekst činjenicama ili ne odgovara.

  7. Riječ je također o njegovu neznanju pisanja i nepoznavanju pravila. Moreplovac, naime, ne zna da on ne bi smio pisati vijest iz Beča o tome što se događa u Drijenči na osnovu nekoliko fotografija koje mu je netko dostavio. Mogao je to netko učiniti tko tamo živi ako bi za to bilo potrebe. No, Moreplovac se želi prikazati kao jedini koji uviđa tobožnju diskriminaciju i kao jedini zaštitnik interesa Hrvata koji žive u Drijenči. A za to doista, kako rekoh, nema šlifa i svojim pisanjem i komentiranjem donosi štetu i sebi i drugima u čije ime to čini. Stoga sam rekao da bi se trebao ostaviti toga i raditi nešto za što je stručniji.

  8. “Jedan radnik je još izjavio da ako dobiju naređenje oni mogu i ograditi tu cestu. Pitam se u kakvoj se to Općini, Županiji, Državi, nalazi Drijenča kad se u stvarnosti događaju takve nepravde dok se na papiru garantira ravnopravnost sva tri naroda!”

    Cuj to ravnopravnost sva tri naroda, pa kako zive ne srbi odnoso ne hrvati u rs-u i herceg bosni pa pogledaj malo..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*