Staša Košarac: Srbi nikada neće prihvatiti 1. ožujka kao Dan nezavisnosti BiH

Stasa-KosaracSrbi u BiH nikada neće pristati ni na obilježavanje niti priznavanje 1. ožujka kao Dana nezavisnosti BiH, jer taj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka bošnjačkog i hrvatskog naroda protiv interesa Srba, izjavio je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba srpskih izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Ono što i danas predstavlja kamen razdora u BiH svakako je uporno inzistiranje bošnjačke političke vrhuške na obilježavanju ovog, za Srbe, crnog datuma. Proslava 1. ožujka kao tzv. dana nezavisnosti u dijelu BiH sa bošnjačkom većinom, svake godine nama Srbima donosi nove uvrede”, naglasio je Košarac, prenosi Srna.

Ustvrdio je da afirmacija ovog, u parlamentu BiH nikad usvojenog praznika, predstavlja “bezočno guranje prsta sarajevske bošnjačke političke elite i nekih drugih kvazimultietničih stranaka u oko srpskom narodu u BiH”.

Košarac je rekao da je 1. ožujka, kao i prošle godine, otići do Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji gdje će prislužiti svijeće i, u skladu sa srpskom tradicijom, odati pomen svim nevino stradalim Srbima, a “posebno srpskom svatu Nikoli Gardoviću, kojeg je mučki ubio Ramiz Delalić Ćelo, sarajevski kriminalac i miljenik tadašnjeg lidera bošnjačkog naroda Alije Izetbegovića”.

Šef Kluba srpskih izaslanika u Domu naroda parlamenta BiH podsjetio je da je 1. ožujka 1992. godine održan i referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 posto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz SFRJ.

Srna ističe da je 1. ožujka 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u središtu Sarajeva, dogodio se prvi etnički motivirani zločin kada su muslimani ubili srpskog svata Nikolu Gardovića, oca mladoženje, te ranili svećenika Radenka Mikovića, a potom spalili srpsku zastavu.

Ovaj zločin izvršio je Ramiz Delalić Ćelo, koji se slobodno kretao sarajevskim ulicama, jer je protiv njega tek početkom 2006. godine Kantonalno tužilaštvo otvorilo sudski proces, koji nikad nije okončan, jer je 2007. ubijen u Sarajevu.

Osim Delalića, koji je kasnije u televizijskoj emisiji priznao da je ubio Gardovića, svjedoci su kao napadače prepoznali Suada Šabanovića iz Zvornika i Muhameda Švrakića iz Sarajeva, sina osnivača “Zelenih beretki” Emina Švrakića, tvrdi Srna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*