State Department: RS potkopava sposobnost BiH za borbu protiv terorizma

Aktivnosti dužnosnika Republike Srpske (RS) na potkopavanju državnih institucija usporile su napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i financiranja terorizma, navodi se u najnovijem izvješću američkog State Departmenta o terorizmu u protekloj godini.

– Bosna je ostala slaba, decentralizirana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se takmiče za ovlasti. Svi ti faktori su rezultirali da BiH postane ranjiva na mogućnost iskorištavanja njenog teritorija za terorističke operacije u Europi – kaže se u izvješću koji je jučer objavljen u Washingtonu.

Ovogodišnji materijal koji je objavio State Department posvetio je mali prostor Bosni i Hercegovini spominjući samo slučajeve prebacivanja Mirsada Bekteševića, osuđenog za pripremu terorističkog napada, u Švedsku, te uhićenje četiri osobe protiv kojih traje suđenje na Sudu BiH, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Washington iznosi ocjenu da su agencije za provođenje zakona u BiH tijekom prošle godine surađivale sa Sjedinjenim Američkim Državama na poljima međunarodnog terorizma i odgovarale na zahtjeve za suradnju.

– Usprkos nacionalnoj polarizaciji, korupciji i sukobima među političkim liderima u BiH koji su otežavali funkcioniranje državne vlasti, institucije za provođenje zakona su surađivale sa SAD – navodi se u izvješću.

Konstatira se da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i dalje ima ograničene kapacitete, ali da je poboljšana suradnja s entitetskim policijama u ovoj oblasti. Hvali se i odlična suradnja s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*