State Department: SAD ne priznaje diplomatski azil koji je Ekvador dao Assangeu

Sjedinjene Američke Države ne priznaju diplomatski azil koji je Ekvador dao osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, priopćio je State Department.

Ekvador se obratio Organizaciji američkih država, koja okuplja sve zemlje Sjeverne, Srednje i Južne Amerike, nakon što je donio odluku o davanju političkog azila Assangeu.

Prema sporazumu OAD-a iz 1954. godine, zemlje članice se slažu da daju azil u svojim diplomatskim misijama osobama koje su tražene iz političkih razloga, ali ne i osobama koje zakon traži zbog običnih krivičnih djela.

SAD nije dio tog sporazuma i ne prizna koncept diplomatskog azila kao dijela međunarodnog prava, priopćio je State Department.

U priopćenju se dodaje da Amerika vjeruje kako je slučaj Assangea bilateralno pitanje Ekvadora i Velike Britanije s kojim OAD nema nikakve veze.

Assangeaove pristaše se plaše da bi Švedska, koja ga potražuje, osnivaču Wikileaksa kasnije mogla izručiti Americi zbog odavanja vojnih i diplomatskih podataka iz niza diplomatskih predstavništava SAD-a širom svijeta.

Službeni Washington više je puta demantirao objavio da nema namjeru krivično goniti Assangea. Iako SAD ne prizna status diplomatskog azila, on sam često u svojim veleposlanstvima i konzulatima prihvaća osobe koje su pred progonom režima koje Amerika ocjenuje kao nedemokratske.

Posljednji slučaj dogodio se u svibnju, kada je u američkom veleposlanstvu u Pekingu utočište našao aktivist za ljudska prava iz Kine Chen Guangcheng. Kina je na kraju dozvolila Chenu da napusti njen teritorij i ode u SAD.

Jedan od vodećih aktivista pobune na Tienanmenu Fang Lizi također se sklonio u veleposlanstvo SAD-a u Pekingu 1989.godine, gdje je duže od godinu dana živio sa suprugom, prije nego što mu je dozvoljeno otići u Ameriku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*