Stećci iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore uskoro na privremenoj Unescovoj listi

Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore 16. prosinca bit će stavljeni na privremenu Unescovu listu svjetskog kulturnog naslijeđa.

Cijeli projekt koji je prethodio stavljanju 22 nekropole sa stećcima na privremenu listu prekjučer je u Sarajevu prezentiran načelnicima 20 bh. općina

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović najavio je da će na sastanku koji će 15. i 16. prosinca biti održan u Beogradu, sve četiri zemlje, sudionice ovog značajnog projekta, odrediti nekropole koje će 16. prosinca poslati na privremenu listu Unesca.

“Nakon toga predstoji nam jedan obiman posao koji će trajati nekoliko godina i koji će zahtijevati uključivanje svih razina vlasti u realizaciju ovog projekta”, rekao je Nović.

Dubravko Lovrenović, član Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i koordinator projekta nominacije stećaka, objasnio je će nakon stavljanja nekropola na privremenu listu, stručnjaci iz sve četiri zemlje početi izradu zajedničkog nominacijskog dokumenta za Unescovu listu svjetskog kulturnog naslijeđa.

“To će potrajati  najmanje tri godine, a nakon toga svaka zemlja je dužna da sama izradi menadžment i plan upravljanja svjetskim kulturnim dobrom”, istaknuo je Lovrenović.

Siniša Šešum, koordinator područnog ureda Unesca za BiH, objasnio je da je ovo serijska prekogranična nominacija i BiH je odabrala dio najreprezentativnijih nekropola.

Napomenuo je da upis ili kandidatura na listu svjetske baštine donosi prestiž, ekonomski i turistički razvoj općina u kojima su registrirana dobra, kao i same države. Ovaj proces donosi i niz obveza koje se moraju ispuniti, a najvažnija je zaštita i upravljanje nekropolama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*