Štediše plijene imovinu Ljubljanske banke, ugrožena financijska stabilnost Slovenije

Slovenski odvjetnik Franc Bucik ušao je danas sa sudskim ovršiteljem u prostorije “Ljubljanske banke” u Ljubljani radi izvršenja presude iz 2010. godine u korist svoga klijenta, deviznog štediše porijeklom iz Banja Luke.

Radi se o presudi iz 2010. godine, koja iznosi 81.118 dolara, s uračunatim kamatama više od 160.000 dolara.

“Ovo je prvi put da će se desiti ovakva zapljena imovine u ime stare devizne štednje, što će Sloveniji nanijeti veliku štetu, bez obzira na to što su oni svu imovinu ‘Ljubljanske banke’ prebacili na “Novu ljubljansku banku”, kako bi izbjegli plaćanje”, kazao je Bucik za Dnevni avaz.

Tužbe prevarenih deviznih štediša iz BiH koje su počele stizati na naplatu u Sloveniji mogle bi ugroziti financijsku stabilnost te zemlje, rekao je Bucik.

Ocijenio je da je upravo ovakav razvoj događaja Slovencima već počeo zadavati mnoge probleme, jer ih je prije nekoliko dana napustila i belgijska “KBC banka”, koja je bila suvlasnik “Ljubljanske banke”.
Posljedica svega, kaže, jeste da će Slovenija morati tražiti europsku financijsku pomoć kako bi riješila ove probleme.

Amila Omersoftić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH, kaže za Avaz da građani BiH već 20 godina vode bitku za povrat novca od “Ljubljanske banke” te da im se duguje više od 350 milijuna maraka.

“Problem je što su oni svu imovinu “Ljubljanske banke” prebacili u “Novu ljubljansku banku””rekla je Omersoftić.

Procjenjuje se da je oko 165.000 građana BiH ostalo bez svoje ušteđevine u “Ljubljanskoj banci”.

Budući da je imovina “Ljubljanske banke” ranije prebačena na “Novu ljubljansku banku”, odvjetnik Bucik je za svog klijenta iz banke mogao uzeti samo dva kombija starih stvari.

“Pokretna imovina koju smo zatekli u ‘Ljubljanskoj banci’ ne vrijede ništa! Mi smo, ipak, uzeli stare stolove, stolice, telefone, slike. Napunili smo dva kombija. No, sve to vrijedi tek nekoliko stotina evra. To ne vrijedi ni toliko da se plati izlazak ovršitelja. Ja sam ovaj postupak naplate pokrenuo kako bi banka razmislila želi li taj postupak ili će nam platiti. Računao sam da će platiti, te da neće sebi dozvoliti ovakvu blamažu. Takođe, ovršitelj je prije početka izvršenja ponovo pitao predstavnike ‘Ljubljanske banke’ žele li platiti. Kazali su da nemaju novaca. Pitao sam odakle primaju plaću. Kazali su da novac primaju iz Ministarstva finansija Slovenije”, kazao je Bucik za agenciju Anadolija.

Bucik objašnjava da njegovi klijenti na današnji dan, zajedno s kamatama, potražuju čak 240 tisuća eura. Slovenski odvjetnik najavljuje da će novac za klijenta porijeklom iz BiH sigurno naplatiti, ali od države Slovenije.

“Iza svega stoji država Slovenija i mi već vodimo postupke protiv te države. Država Slovenija je odgovorna za ovo stanje. Vodi se i postupak pred sudom za Ljudska prava u Strasbourrgu. Mi očekujemo da ćemo iz tih postupaka biti naplaćeni”, rekao je Bucik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*