Štefan Füle u Zagrebu: Ispunili ste uvjete, Hrvatska je spremna za stupanje u članstvo 1. srpnja

stefan-fule-vlada-rhEuropski povjerenik za proširenje Štefan Füle na izvanrednoj Vladinoj sjednici predstavio je posljednje izvješće Europske komisije o nadzoru priprema Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine – Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost.

“Zadovoljstvo mi je iznijeti vam konačno izvješće o nadzoru. Hrvatsku smo pratili prema posebnom režimu. Iznimno mi je drago što su svi zahtjevi koje je EU postavio Hrvatskoj ispunjeni ili će uskoro biti”, rekao je.

Füle je nabrojio neka poglavlja te ispunjene zadaće iz svakoga od njih. “EU pruža mnoge prilike i njih treba iskoristiti, na korist Hrvatske. Europski strukturni fondovi pružaju veliku priliku hrvatskom gospodarstvu da se izvuče iz recesije. Vladavina prava osobito je važna. Veselim se što ćemo nastaviti raditi”, poručio je Füle.

Naglasio je kako je važno da zajedništvo EU-a ne postane žrtva pojedinih političara.

“Vjerujem da će predanost ciljevima koje imamo na zapadnom Balkanu biti poticajna i za ostale zemlje pretendente za članstvo u EU-u. Odlično je iskustvo koje smo podijelili. Čestitam vam na izvrsno odrađenom poslu, vjerodostojnosti i stalnim naporima kako bi 1. srpnja Hrvatska postala punopravna članica EU-a”, rekao je Füle.

Izvješće je svojevrsni sistematski pregled hrvatske spremnosti za članstvo u Uniji, a izvori iz Komisije posljednjih dana ponavljaju da su nalazi uredni.

“Ovo je važan dan. Imali smo veliku zadaću i visoke kriterije. Došli smo do spoznaje da nema pravednog i nepravdenog puta u EU, put je samo onaj koji si sposoban prevladati. Politički smo sazreli”, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Posebno smo ponosni na to kako smo riješili problem sa Slovenijom, dodala je i zahvalila Füleu na svim naporima koje je učinio u pristupanju Hrvatske EU-u.

“Posao još nije završen. EU je rad i progres, cijelo se vrijeme nešto događa. Hrvatska je prošla provjeru kakvu još nijedna država članica nije prošla, no to je bilo sa svrhom i smislom. Pred nama je ispunjavanje kriterija da postanemo dio Schengena”, rekao je premijer Milanović pred Vladom te naglasio kako je naš cilj biti među najuređenijim državama.

Nakon pozitivnog izvješća o nadzoru postupak ratifikacije pristupnog ugovora ulazi u završnu fazu. Hrvatska je prva zemlja kojoj je uveden pretpristupni nadzor. Njime se osigurava da zemlja u Uniju uđe potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica, što je danas slučaj s Bugarskom i Rumunjskom.

Prije Vladine sjednice predsjednik Republike Ivo Josipović primio je povjerenika Fülea, koji je potvrdio da donosi pozitivno izvješće o nadzoru. Josipović je zahvalio Füleu i njegovim kolegama na pomoći koju je Hrvatska imala na putu prema članstvu u EU te čestitao Vladi i Saboru što su učinkovito ispunili postavljene uvjete, kao i svima koji su pridonijeli da Hrvatska 1. srpnja uđe u EU – svim vladama, premijerima i premijerki te saborskima zastupnicima.

“Napor koji su političke strukture učinile ne bi bio uspješan bez predanosti građana i građanki RH reformama i europskoj budućnosti Hrvatske u EU”, naglasio je Josipović.

Na kraju posjeta Štefan Füle održat će predavanje na veleučilištu Vern u povodu posljednjeg izvješća EU-a o pretpristupnom nadzoru. Nakon uvodnog izlaganja slijedit će blok pitanja i odgovora. Povjerenik EU-a odgovarat će na pitanja studenata, profesora i drugih gostiju. [HRT]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*