Steinberg i Moratinos dolaze u BiH kako bi potaknuli reforme

James-Steinberg-manjaVisoki službenici Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država posjetit će Bosnu i Hercegovinu ovoga tjedna da bi potakli lokalne lidere da ubrzaju reforme neophodne za euroatlantske integracije, izjavio je u nedjelju službenik američkog veleposlanstva u BiH.
Zamjenik američkog državnog tajnika James Steinberg i španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos sastat će se a liderima BiH u utorak i srijedu, 6. i 7. travnja, rekao je AFP-u neimenovani američki službenik.
“Cilj posjeta je da se potvrdi podrška i ohrabri napredak u oblasti reformi neophodnih za europske i euroatlantske integracije”, rekao je ovaj izvor.
Prethodna zajednička diplomatska inicijativa EU i SAD u listopadu u BiH nije bila uspješna. Zapadni službenici nedavno su pojačali pozive političarima u BiH da odustanu od nacionalističke retorike u vrijeme kada se zemlja sprema za opće izbore u listopadu.
Međunarodna zajednica insistira na jačanju zajedničkih institucija da bi država postala funkcionalnija i da bi se ubrzale reforme potrebne za pristupanje Uniji.
Pred dolazak u Sarajevo, Steinberg je kazao novinarima: “Ovo će biti moj četvrti posjet Sarajevu, ići ću sa španjolskim ministrom vanjskih poslova. Želio bih istaknuti da sam u svaku od svojih posjeta Balkanu išao s jednim od europskih kolega, što odražava tijesnu suradnju i našu zajedničku viziju. U BiH se namjeravamo sastati s članovima Predsjedništva, predstavnicima političkih stranaka, te visokom predstavnikom Inzkom, kako bi ponudili podršku i poticaj za dalji napredak u provođenju političkih reformi prije predstojećih izbora u listopadu.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*