Stigle četiri ponude za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta

U Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) stigle su četiri ponude za privatizaciju brodogradilišta – dvije za Brodotrogir, a po jedna za 3. Maj i Brodograđevnu industriju Split, dok za Uljanik, Kraljevicu i BSO nije bilo zainteresiranih kupaca. To je relativno mali “odziv”, budući da je nakon otvaranja natječaja za prodaju državnih vlasničkih udjela u brodogradilištima otkupljeno 15 natječajnih dokumentacija za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta.
Predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak, predsjednik povjerenstva za javno otvaranje ponuda, kazao je da su društva More Trogir iz Splita i Jadranska ulaganja iz Zagreba dale ponude za brodogradilište Brodotrogir iz Trogira, za koji su bile otkupljene četiri natječajne dokumentacije.
Dodao je da su za brodogradilište 3. Maj iz Rijeke ponudu predalo trgovačko društvo Crown Investment, a za Brodograđevnu industriju Split iz Splita, tvornica vijaka DIV iz Samobora.
“Detaljnu analizu pristiglih ponuda obaviti ćemo u roku od 15 dana, te je dostaviti posebnom Vladinom povjerenstvu. Konačnu odluku o privatizaciji brodogradilišta će donijeti Vlada, dok će ocjenu programa restrukturirtanja donijeti AZTN i Europska komisija (EK)”, pojasnio je Duvnjak,
U drugom krugu privatizacije država po posebnim uvjetima, za jednu kunu, prodaje većinske udjele u četiri brodogradilišta – 83,32 posto dionica u riječkom 3. maju, 95,24 posto dionica u Brodotrogiru, 99,54 posto dionica u Brodogradilištu Kraljevica i 99,78 posto dionica u Brodograđevnoj industriji Split.
Po nominalnoj cijeni prodaju se udjeli u dva brodogradilišta – jedan poslovni udjel koji čini 100 posto temeljnog kapitala Brodosplit-Brodogradilišta specijalnih objekata (BSO) po početnoj cijeni 18,16 milijuna kuna, te većinski udjel, od 59,25 posto pulskog Uljanika za kojega je početna cijena 397,49 milijuna kuna.
Ruđer Friganović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva kazao je i da postoji Plan B, odnosno još jedna varijanta za brodogradilišta, za koja nisu pristigle ponude, sa ciljem da ona opstanu u nekom vidu objedinjavanja poslovanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*