Stigli rezulati iz Beča: U 11 od 15 uzoraka mlijeka iz Hrvaske otkriven aflatoksin

tihomir-jakovina-pije-mlijeko

Nakon afere s mlijekom u kojem je pronađen aflatoksina, danas su objavljeni rezultati testiranja ukupno 15 uzoraka mlijeka sa hrvatskih farmi, od čega ih je 11 pozitivno, a četiri su negativna. Testirano je i 11 mlijeka koja se uvoze u Hrvatsku, pri čemu je samo jedan uzorak pozitivan i riječ je o mlijeku iz BiH.

Uzorci mlijeka testirani su u Beču, a hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je, iznoseći rezultate na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede, naglasio je kako nema razloga za paniku te ustvrdio da građani Hrvatske piju mlijeko visoke kvalitete.

Toksikolog dr. sc. Radovan Fuchs naveo je kako nema razloga za zabrinutost i kako se ni u kojem slučaju ne radi o toksičnom mlijeku, nego je riječ o europskoj regulativi prema kojoj je dopuštena koncentracija znatno niža negoli, primjerice, u SAD-u ili nekim drugim zemljama gdje je i do deset puta viša.

Kao izvor aflatoksina utvrđena je nesukladna stočna hrana te je kao problem detektirana istočna Hrvatska.

Veterinarska je inspekcija izdala nalog za obustavu isporuke mlijeka sa spornih 11 farmi te su poduzete hitne akcijske mjere saniranja nesukladnosti kroz zamjenu stočne hrane, upotrebu mikofiksatora te uništavanje nesukladne stočne hrane. Sanacija farmi muznih krava radi se o trošku Ministarstva poljoprivrede, priopćeno je iz Ministarstva.

Aflatoksini u mlijeku iz Kozarske Dubice

Hrvatska granična inspekcija na prijelazu Stara Gradiška jučer je, pronašla kancerogene mikotoksine aflatoksine u velikoj pošiljci tetrapak mlijeka iz Kozarske Dubice u Republici Srpskoj, namijenjenog prodaji u Hrvatskoj. Riječ je o pošiljci trajnog mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranjima od jedne litre, koje u Hrvatsku uvozi mljekara Sinj.

“U mlijeku je orijentacijskom metodom utvrđena razina aflatoksina M1 u koncentraciji od 0,084 mikrograma/l mlijeka. Pošiljka je zadržana u karanteni, a uzorci su poslani na potvrdnu analizu u Beč”, priopćeno je iz Ministarstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*