Stinner: Merkel je razočarana u političke lidere BiH

Njemačka kancelarka Angela Merkel razočarana je zbog neuspjelih razgovora sa bh. političkim liderima, izjavio je u razgovoru za sarajevski Dnevni avaz član njemačkog Bundestaga Reiner Stinner. Prema njegovim riječima, njezin nedolazak u BiH svojevrsna je poruka domaćoj javnosti, dok njen dolazak u Hrvatsku i Srbiju predstavlja pozitivan signal za područje.

Što je, zapravo, razlog za ovu turneju kancelarke Merkel, koja dolazi više od desetljeća od posljednjeg posjeta šefa njemačke države ovom dijelu Europe?

– Vrlo je važna činjenica da Merkel posjećuje područje zapadnog Balkana. To je važna poruka i ja sam to tražio od kancelarke u mnogo navrata. Smatram da ovaj dio Europe zaslužuje njemačku pažnju i tražio sam i od ministra vanjskih poslova Guide Westerwellea i ministra za ekonomski razvoj Dirka Niebela  da dođu. Hrvatska je na vratima EU i to može biti veoma značajno za sve ostale države.

S druge strane, naravno, mi pratimo s pažnjom razvoj situacije. Posebno u BiH stvari se ne odvijaju onako kako bismo svi htjeli. Skoro je godina, a nema državne vlasti, istovremeno institucije blokiraju jedna drugu.

Kako komentirate činjenicu da Merkel u širokom luku zaobilazi Sarajevo, šta se može pročitati iz toga?

– Treba znati da se kancelarka Merkel osobno angažirala, što je veoma neuobičajeno, i uložila mnogo kada se sastala s predsjednicima stranaka iz BiH dva puta, krajem prošle i početkom ove godine. To je veoma neuobičajeno i predstavljalo je pokušaj njemačkog vrha da pomogne i gurne stvari u BiH naprijed.

Mogu jasno pročitati da ona nije sada došla u BiH jer je veoma razočarana što njeni napori nisu odveli nigdje i što se stvari ne popravljaju. To je poruka koja se šalje na ovaj način. Moram reći i da smo s pažnjom pratili i to kako je naš ministar Niebel primljen ili, bolje rečeno, kako nije primljen u Sarajevu, što je izazvalo zaprepaštenje u Njemačkoj.

Koliko je poznato, taj posjet prošao je poprilično nezapaženo u BiH, ali su njemački mediji više za to krivili njemačku veleposlanicu u Sarajevu?

– Djelomično je i ona odgovorna, jer nije prisustvovala jednom od sastanaka. Ali, treba priznati da je posjet bio daleko od uspješnog, blago rečeno. Bio sam veoma iznenađen kako je nezainteresirano primljen od bh. državnih institucija i zvaničnika. Nije mi jasno što stoji iza toga. Je li to bila greška, nesretna okolnost ili je to bila poruka koju su institucije BiH i njezini predstavnici htjeli poslati Njemačkoj, da nisu zainteresirani za ozbiljne odnose. Ne znam je li tako, ali je i prema onome što sam čuo od drugih koji su bili uključeni, sve je to vrlo čudno, imajući u vidu da je Njemačka vaš najveći ekonomski partner.

1 Comment

  1. Nikakvo cuda. Cjali posteni svjet uvida muslimansku laz. Molti kolturnu B.i Hercegovinu to je samo izgovor iza toga sasvim drga politika i zavjera koja zeli unistiti Hrvate i Srbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*