Što stoji u poruci sućuti hrvatskog predsjednika poslanoj u Sjevernu Koreju

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović jedan je od rijetkih državnika koji je izrazio sućut novom korejskom vođi, a iz ureda predsjednika objašnjavaju kako je riječ o rutinskoj diplomatskoj komunikaciji sa zemljom s kojom, ističu, Hrvatska ima diplomatske odnose.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je sućut sjevernokorejskom narodu povodom smrti Kim Jong-ila, objavila je KCNA, središnja novinska agencija u Pyongyangu. Zanimljivo je da predsjednik Josipović nije obavijestio hrvatsku javnost o ovoj sućuti, što mu je inače običaj, piše Večernji list.

“Vaša ekselencijo Kim Jong-un, uime naroda Republike Hrvatske i u svoje ime, izražavam sućut u povodu smrti Velikog vođe korejskog naroda, njegove ekselencije Kim Jong-ia, glavnog tajnika radničke stranke Koreje, predsjednika Komisije za nacionalnu obranu DPRK i vrhovnog zapovjednika Korejske narodne armije. Upućujem sućut svim ljudima DPRK”, objavila je tekst poruke predsjednika Josipovića novinska agencija KCNA.

Iz ureda predsjednika Josipovića objašnjavaju da je riječ o rutinskoj diplomatskoj komunikaciji sa zemljom s kojom, ističu, Hrvatska ima diplomatske odnose. Nedavno, prije smrti Kim Jong-ila, vjerodajnice je predao novi sjevernokorejski veleposlanik koji Hrvatsku pokriva iz Bukurešta, a hrvatski veleposlanik u Kini pokriva i Sjevernu Koreju. U uredu objašnjavaju da je riječ o tehničkoj stvari, o protokolu prema kojem svakog dana hrvatski predsjednik šalje čestitke na mnoge strane svijeta, u povodu nacionalnih praznika, primjerice. U sućuti izraženoj Kim Jong-unu zato u uredu ne vide nikakve političke konotacije, nego je riječ o uobičajenoj diplomatskoj tehnici. Druga bi stvar bila da Hrvatska sa Sjevernom Korejom nema diplomatske odnose, tada takve rutine nema. Uspoređuju to s osobnim odnosima, jer se sućut često i u privatnom životu izražava i osobama s kojima ne njegujemo prijateljstvo.

Predsjednik Ivo Josipović našao se tako u društvu austrijskog predsjednika Heinza Fischera i brazilske predsjednice Dilma Rousseff, ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i španjolskog kralja Juana Carlosa, jedinih čelnika demokratskih zemalja koji su iskazali sućut sjevernokorejskom narodu u povodu smrti Kim Jong-ila.

Proračunska rupa od 350 milijuna KM, manje novca županijama više Lijanovićevom ministarstvu Objavljeno: 10.01.2012 – 20:48
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je, danas na izvanrednoj sjednici u Sarajevu, većinom glasova Prijedlog proračuna FBiH za 2012. godinu u iznosu od 1.923.744.269 KM .
Odobren je i prateći akt – Prijedlog zakona o izvršenju proračuna.
Za sutra su najavljeni rasprava i izjašnjavanje u Domu naroda, također na izvanrednoj sjednici i po hitnom postupku.
Za operativnost proračuna nametnutoj Vladi je kao njegovom predlagaču potrebna podrška oba doma, kao i za stupanje na snagu pratećeg zakona.
Predviđeno je 60 posto prihoda od neizravnih poreza, izjavio je danas tzv. federalni ministar financija Ante Krajina, obrazlažući zastupnicima cjelokupni proračun, planiran u Federalnoj paravladi.
Ukupni očekivani prihodi su 1.575.069.369 KM, približno kao 2011. godine, dok su planirani rashodi veći za 11 posto od lanjskih prvenstveno zbog ovogodišnjih obveza Federacije za otplatu domaćeg i vanjskog duga.
Kako su rashodi veći od očekivanih prihoda gotovo 350 milijuna, pokrivanje tog debalansa je planirano od dugoročnih obveznica u vrijednosti od 230 milijuna, zatim s 60 milijuna od trezorskih zapisa te s 58,6 milijuna kreditnog novca od Europske komisije.
Federalni parapremijer Nermin Nikšić, obraćajući se danas zastupnicima, rekao je da proračun realno odražava situaciju u kojoj je trenutno Federacija, kao i da su prvi put predviđene značajne uštede u javnoj potrošnji.
Pozivajući članove Zastupničkog doma da podrže proračun koji se, po njegovim riječima, može nazvati kriznim, pozvao ih je da doprinesu početku procesa fiskalne stabilizacije.
Obrazlažući planirane uštede u javnoj potrošnji, parapremijer je naveo između ostalog da su osnovice za obračun plaća smanjene za 4,5 posto odnosno s 330 KM na 315 KM.
To neće spasiti proračun, dodao je, ali hoće omogućiti nastavak pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom, bez čega bi plaće i naknade koje se servisiraju iz proračuna bile prepolovljene.
Uveden je moratorij na plaćanje angažmana u komisijama i ostalim radnim tijelima te među ostalim umanjeni troškovi za energiju, komunalije, inventar i materijale, prijevoz i gorivo, kao i za tekuće održavanje.
Za poljoprivredu je, pak, uvećan iznos s 54 na 78 milijuna, 28 milijuna planirano je za podsticaj industriji, a 20 milijuna za poduzeće Autoceste Federacije BiH kao podrška izgradnji dijela Koridora 5-C.
Što se tiče transfera za poticaje u poljoprivredi, zastupnici su danas naknadno zadužili Vladu da u ovoj godini najmanje deset posto od 78 milijuna usmjeri za podršku održivom povratku u Republiku Srpsku.
U proračunu je ostala stavka, istovjetna prošlogodišnjoj, od tri milijuna za programe podrške razvoju regije Srebrenica, dok su sa 16 na 12 milijuna smanjeni transferi drugim razinama vlasti, županijama.
Premijer Nikšić je kazao da je stavka za braniteljske naknade zadnja koja će podlijegati umanjenju i izrazio odlučnost Federalne paravlade u vraćanju duga za invalidnine.
Vlada je, po njegovim navodima, spremna i za pregovore o statusu sedam kulturnih institucija od državnog značaja, čiji cilj bi bio određivanje koje će od njih biti u nadležnosti države, a koje u ingerenciji Federacije BiH ili županija.
(Fena)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*