Što Turska želi na Balkanu?

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu dočekao je Bajram u Sarajevu. Dok se mediji spore je li njegov posjet potpora BiH ili samo Bošnjacima, neki Tursku vide kao novu regionalnu silu na Balkanu, ističe Deutsche Welle na početku svoga osvrta.

“Turska želi pomoći stvaranju područja zajedničkoga života u regiji”, osnovna je poruka turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua koji boravi u višednevnoj turneji po balkanskim državama. “Svaka kriza može biti riješena dijalogom i to je princip turske politike prema susjedima i balkanskim zemljama s kojima je Turska povezana kroz povijest”, kazao je šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu tijekom posjeta Sarajevu.

“Najvažnije je da kreiramo novu viziju za regiju, a prvo pitanje za Srbe, Albance, Bošnjake i Hrvate je kakvu regiju želimo u budućnosti? Želimo li krize i ratove, želimo li da Balkan i dalje bude žrtva globalizacije, ili ćemo imati novu viziju”, rekao je šef turske diplomacije. Pojašnjavajući tursku viziju balkanske perspektive, Davutoglu je naglasio da sve zemlje ovog područja u Ujedinjenim narodima trebaju funkcionirati kao svojevrsni balkanski blok, koji će imati zajedničku platformu i zastupati iste pozicije.

Bošnjački analitičar, bivši bosansko-hercegovački diplomat Hajrudin Somun vidi razliku u nastupima njemačke kancelarke Angele Merkel i turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua. “Merkelova je na Balkan došla da podijeli lekcije, a Davutoglu da moli za mir u regiji”, kaže Hajrudin Somun.

Oporbeni vođa iz Republike Srpske Mladen Ivanić, međutim, ne smatra da ima bitnih razlika u nastupima Merkelove i Davutoglua. Za Ivanića je logično što je nakon neuspjeha berlinskih razgovora o ustavnim promjenama u BiH njemačka kancelarka zaobišla Sarajevo tijekom nedavnog posjeta Balkanu. “Mislim da Turska i zbog unutrašnjih pitanja ima razloga da bude više prisutna u BiH, a Njemačka to nema u tolikoj mjeri. Njemačka kancelarka nije bila nadmena, nego vrlo realna i korektna smještajući BiH tamo gdje joj je i mjesto”, rekao je Ivanić.

Iako su poruke Merkelove u Beogradu izazvale negativne reakcije u Srbiji i bosansko-hercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, u Banjoj Luci ne zaziru toliko od njemačkog koliko od turskog utjecaja na Balkanu. Vodstvo RS-a smatra da je “Turska navijački raspoložena i da podržava Bošnjake”.

Čelnik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić vjeruje da se “Turska pokušava nametnuti kao neka vrsta zaštitnika Bošnjaka u BiH”, pri čemu svoju poziciju u regiji gradi uz pomoć drugih zemalja. “Turska ne bi bila regionalna sila bez podrške Srbije. Očito je postojanje snažnih ekonomskih faktora, jer se turska ekonomija razvija, napreduje i Turska će biti nezaobilazna u regionalnim procesima”, kaže Ivanić.

U BiH se često polemizira oko toga koja moćna sila zastupa interese jednog, drugog ili trećeg konstitutivnog naroda. Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (International institute for Middle East and Balkan Studies – IFIMES) Zijad Bećirović podsjeća da angažmanom u regiji velike sile “zastupaju vlastite, a ne interese Hrvata, Srba ili Bošnjaka”. “Naravno, cilj im je stabilan Balkan i promocija vlastitoga gospodarstva. Njemačka, Turska, Rusija ili neke druge države prije svega vode računa o svojim interesima i jako je bitno da političke elite u BiH počnu voditi brigu o interesima građana BiH”, kaže Bećirović.

Analitičari podsjećaju da iza gotovo svake političke odluke stoje prvenstveno ekonomski razlozi te da u tom kontekstu treba promatrati i eventualno suparništvo između velikih sila za vodeću poziciju u ovom dijelu svijeta.

Izvor: Deutsche Welle

1 Comment

  1. Boze mili zuda velikoga. Zapad svaca kakvu su zabludu napravili kada su odlucili zadrzati drzavu koju nerod ne zeli.Ti zapodnjaci su stvorili bivsu drzavu SFRJ. Sto su sa tim dobili. Stvorili su krvavi sukob i masovni progoni. ti zapadni saveznici stvorili su danasnjuB. i Hercegovinu i nametnuli prljavu politiku. Ta prljava politika dovesce do krvavog obracuna. Stvoriti drzavu bez volje naroda, takva drzava nemoze postojati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*