Bukti stotine požara: Mostaru prijeti katastrofa, u Srbiji gori na 250 mjesta

Diljem jugoistočne Europe bukte požari, njihovu širenju pogoduju dugotrajna suša i visoke temperature. Najteže je u Srbiji gdje je planulo na 250 lokacija, među ostalim na Zlatiboru i rijeci Tari. Zbog šumskih požara evakuirani su stanovnici triju sela na jugozapadu zemlje. Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova reklo je kako je pozvalo vojsku i žandarmeriju da pomogne u gašenju požara.

Diljem Bosne i Hercegovine registriran je velik broj požara koji su uglavnom zahvatili šumske predjele i područja niskog raslinja. Zbog nepristupačna terena teško ih je ugasiti, a najtežim se procjenjuje stanje na području hercegovačkoga grada Konjica, odnosno u okolici Boračkog jezera. Operativno središte stožera civilne zaštite Federacije BiH upozorilo je kako taj požar poprima razmjere katastrofe.

Požar se nekontrolirano širi prema istoku u pravcu Nevesinja, odnosno planine Rujište kod Mostara, gdje već danima bukti drugi požar, a požarna je crta duga oko 16 km. Požarište je prekriveno dimom, a intervencija protupožarnog zrakoplova pomogla je zaustavljanju širenja vatre, no požar još nije pod kontrolom. Postoji mogućnost da se požari iz smjera Konjica prošire prema Mostaru, što bi prouzročilo goleme probleme.

Veći požari su se tijekom dana širili i istočnom Bosnom u okolici Srebrenice i Bratunca. Ondje je kao pomoć gasiteljima bio angažiran helikopter EUFOR-a. Vlasti BiH zatražile su i pomoć ruskog helikoptera namijenjenog gašenju požara, koji je stacioniran u regionalnom središtu u Nišu.

Hrvatski kanader gasi požare u BiH

Kanader hrvatskih oružanih snaga od ranih jutarnjih sati gasi požar u mjestu Rujištu kod Mostara. Slanje kanadera u BiH odobrila je jučer Vlada jer je pomoć zatražilo Vijeća ministara BiH.

Dva kanadera hrvatskih Oružanih snaga gasila su i požar na području Neuma, kako vatrena stihija ne bi ugrozila obiteljske kuće te se proširila prema Metkoviću. Kanaderi su devet puta ispustili vodu na izgorjelo područje u neumskoj općini te je zaustavljeno njegovo širenje. Gasitelji trenutačno gase rubne dijelove i ostatke požarišta. [HRT]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*