Strah od napuljskog scenarija: Hoće li se Zagreb ugušiti u vlastitom smeću?

I dalje traje blokada zagrebačkog odlagališta otpada na Jakuševcu, stanovnici okolnih naselja fizički priječe ulazak kamiona s komunalnim otpadom. “Ovo je ekobomba koja ugrožava naše živote već 40 godina”, poručuju.

Svi odgovorni redom pozivaju na deblokadu, ističući da u suprotnom Zagreb čeka ili skup odvoz na druge deponije ili još gore – scenarij iz Napulja.

Predstavnik Jakuševčana Darko Furić istaknuo je da ni nakon višesatnih pregovora dogovor s predstavnicima gradskih vlasti nije postignut jer se prebacuje loptica odgovornosti između gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Gradske skupštine Davora Bernardića.

Zagreb još ne zna hoće li svoj otpad spaljivati ili mehanički obrađivati. Za bilo koje rješenje potrebno je bar nekoliko godina za gradnju pogona. Grad je obećao da će do kraja godine s odlagališta maknuti kompostanu, koja je također izvor neugodnih mirisa.

Uz to gradonačelnik Bandić obećava povratak ekološke rente, koja je ukinuta jer nije u skladu s aktualnim Zakonom o otpadu. Zagrebački gradonačelnik poručio je Zagrepčanima da redovito odlažu svoje smeće, a Grad će učiniti sve da se ono zbrine na Jakuševcu. Dodao je da će 31. kolovoza, za kada je najavljen Zbor građana Jakuševca, svi pojedinačno “podastrijeti račun”.

“Jakuševec je jedino mjesto na koje se može odlagati zagrebački otpad. Gradska uprava će naći rješenje da ljudima isplati i za iduću godinu naknadu (ekorentu) za štetne emisije po zdravlje građana Jakuševca i Mičevca. Kao što smo ove godine 13 milijuna kuna u proračunu predvidjeli, bit će i iduće godine predviđeno”, rekao je Bandić i dodao da je njegov prijedlog da se ta renta od 2013. do 2018. godišnje uvećava za još jedan posto.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je kako ne namjerava “pozvati policiju na prosvjednike”.

“Zvati policiju na vlastite građane, a ne napraviti svoj dio posla koji smo preuzeli je samoubojstvo. To je nemoralno i neljudski”, rekao je Bandić.

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović pozvao je odgovorne za gospodarenje otpadom u Zagrebu, dakle one koji vode grad na čelu s gradonačelnikom, da se, umjesto da prebacuju odgovornost na druge, ozbiljno prihvate rješavanja problema na Jakuševcu.

“U posljednjih 10 godina to se pitanje nije pomaknulo s mrtve točke”, ističe Zmajlović i dodaje da na Jakuševac ne namjerava dolaziti.

Stanovnici zagrebačkog Jakuševca već dulje upozoravaju na loše uvjete u kojima žive u neposrednoj blizini odlagališta čije se zatvaranje stalno odgađa. Jakuševčani ustraju na rješavanju problema odlaganja otpada i ne žele osloboditi ulaz na odlagalište te poručuju da se “ne miču ni mrtvi”.

Zbog vrućina, smrad je postao nesnosan, a osjeća se i u okolnim dijelovima Novog Zagreba. [HRT]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*