Strahovit požar zaprijetio spremnicima plina u krugu Aluminija

Strahovit je požar, potpirivan vjetrom, u roku manjem od sat vremena opustošio desetke hektara obradivoga zemljišta Baćevića, zaprijetio nizu obiteljskih kuća i tvornicama Aluminij d.d. Mostar i Fe-Al d.o.o. Mostar, objavio je Ured za odnose s javnošću Aluminija d.d..

Prema riječima Jure Sušca, rukovoditelja Službe zajedničkih poslova Aluminija, za manje od deset minuta od uočavanja požara, plamen je probio u tvornički krug Aluminija, otkuda se, gutajući travu i nisko raslinje, munjevito proširio do Feala, gdje je u posljednji trenutak spašena plinska centrala s višetonskim spremnicima do kojih su dosegli plameni jezici, zahvativši prije toga vanjske kontejnere u vlasništvu te tvornice.

Katastrofa je spriječena samo zahvaljujući krajnjoj požrtvovnosti pripadnika Službe protupožarne zaštite Aluminija, Službe osiguranja Aluminija, djelatnika mostarskoga Feala i pučana Baćevića koji su, zajednički, doslovce ušli u opožareno područje, boreći se s buktinjom.

Nedavno pojačanje Aluminijeve protupožarne zaštite, u obliku provođenja dodatnih cjevovoda s postavljanje novih hidranata cijelom južnom i jugozapadnom stranom tvorničke žice, pokazalo se danas kao spasonosan potez jer ovakov bi plamen teško bio svladan samo uza pomoć vatrogasnih vozila. Požar je stavljen pod nadzor nešto poslije 13.30, a djelatnike naših službi čekaju naporni sati nadziranja požarišta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*