Stranka dijaspore: Popis stanovništva isključuje protjerane i iseljene

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine izrazila je danas nezadovoljstvo zbog najavljenog popisa stanovništva i domaćinstava u BiH, koji, prema njihovom mišljenju, isključuje protjerane i iseljene bh. građane u inozemstvui nemaju prijavljeno mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini.

U Stranci dijaspore smatraju da će se ovakvim popisom potvrditi rezultati etničkog čišćenja i genocida u BiH i diskriminirati velika populacija građana BiH kada je u pitanju njihovo elementarno ljudsko pravo da se izjasne o svojoj pripadnosti te da budu ravnopravno registrirani u službenoj statistici kao i drugi građani.

Budući da je dio bh. građana u inozemstvu i korisnik zdravstvenih, mirovinskih i drugih usluga u BiH, ovakav popis u pitanje dovodi relevantnost prikupljenih statističkih podataka izostavljanjem ove populacije.

U priopćenju napominju da imaju razumijevanja za potrebu da se registracija stanovništva i domaćinstava treba provesti radi boljeg općeg društvenog planiranja, ali ističu da se to ne treba uraditi na štetu onih koje “državne institucije neprekidno diskriminiraju u osnovnim ljudskim pravima”.

“Točka broj 24 u obrascu o popisu stanovništva, gdje se izjednačava pitanje etničke pripadnosti (narodnosti) s nacionalnom posebno je problematična jer daje prostor mnogim spekulacijama”, smatraju u Stranci dijaspore BiH.

Bosanci i Hercegovci stiču svoju nacionalnu komponentu rođenjem ili sticanjem državljanstva, za što ne postoji valjan razlog za nacionalno izjašnjavanje domicilnog stanovništva, a etnička pripadnost odnosno narodnost je zagarantirana Ustavom gdje su Srbi, Hrvati i Bošnjaci, kao tri konstitutivna naroda, a ne nacije kao što se želi insuinirati u ovom pitanju.

“U ovom pitanju popisivačima se ne ostavlja mogućnost da daju alternativne odgovore, a s obzirom da državni zakon o popisu stanovništva nije usklađen sa entitetskim zakonima, entitetima se daje mogućnost manipuliranja istraživačkim projektom i rezultatima ispitivačke grupe”, stoji u priopćenju.

U Stranci dijaspore su mišljenja da je podrška predstavnika Europske unije popisu stanovništva licemjerna s obzirom da se upravo EU obavezala da će, provođenjem Aneksa 7 Deytonskog mirovnog sporazuma, osigurati održivi povratak izbjeglih, raseljenih i prognanih osoba što je bio jedan od preduvjeta provođenja popisa stanovništva i domaćinstava.

Zakon o popisu stanovništva BiH usvojen je u Parlamentarnoj skupštini BiH u veljači 2012. godine, a “eliminiranjem člana 48. promovira se entitetsko glasovanje i oslikava regionalno umjesto državnih interesa te je izraz očuvanja megalomanskih i monopolističkih pozicija vodećih parlamentarnih političkih stranaka BiH”.

Na kraju su upozorili da je postojeći Zakon o popisu stanovništva u suprotnosti s Konvencijom o ljudskim pravima te da će se zbog toga obratiti predstavnicima Europske unije i Ujedinjenih naroda kako bih ih upoznali s tim.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*