Stranka ekstremne ljevice preuzela odgovornost za napad u Ankari

ankara-eksplozijaTurska stranka ekstremne ljevice, Revolucionarni narodni front oslobođenja (DHKP-C), u subotu je preuzeo odgovornost za samoubilački napad na američko veleposlanstvo u Ankari u petak.

Stranka je priopćila da je čin “samožrtvovanja” imao za cilj SAD, koje ta grupa naziva “ubojicom naroda u svijetu”, prenosi BBC.

U priopćenju postavljenom na internetu, DHKP-C navodi: “Naš ratnik Alisan Sanli izveo je čin samožrtvovanja 1. veljače 2013. ulazeći u veleposlanstvo u Ankari Sjedinjenih Država, ubojice naroda u svijetu”.

Bombaš i čuvar veleposlanstva ubijeni su u napadu kod sporednog ulaza u strogo čuvani objekt. SAD su upozorile svoje državljane da ne posjećuju diplomatske misije u Turskoj do daljnjeg.

Turska policija privela je tri osobe za koje se sumnja da su sudjelovale u planiranju i pripremi samoubilačkog bombaškog napada, javio je novinar agencije Anadolija.

Kako su potvrdili policijski dužnosnici jedna osoba je uhićena zbog izrade lažnih dokumenata napadaču Ecevitu Sanliju, na ime Irfan A. Lažna isprava na ime Irfan A. pronađena je u blizini mjesta eksplozije. Dvije osobe su privedene na saslušanje zbog pomaganja pri dostavljanju isprava napadaču.

Napadač je, prema informacijama sa kojima raspolažu sigurnosne službe, bio stalno nastanjen u Njemačkoj, a u Tursku je ušao ilegalno preko grčkih otoka.

Posmrtni ostaci napadača predani su članovi obitelji nakon obavljenih procedura.

Utvrđeno je da je bombaš samoubojica objektu prišao odjeven u dostavljača brze pošte, a u ruci je držao kovertu.

Na snimci s nadzorne kamere vidi se napadač kako se kroz Parišku ulicu u Ankari kreće prema zgradi američkog veleposlanstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*