Stranka Viktora Orbana želi kazniti socijaliste za komunističke zločine

Vladajuća mađarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbana predala je parlamentu nacrt zakona po kojemu se glavna oporbena socijalistička stranka (MSZP) smatra odgovornom za zločine koje je počinila bivša mađarska komunistička partija.

Od 1. siječnja 2012., kada na snagu stupa novi ustav, bit će moguće privesti pravdi odgovorne za komunističke zločine i kazniti ih, po tekstu tog nacrta zakona koji je u nedjelju navečer podnio vođa parlamentarne skupine Fidesza. Nacrt koji bi nakon usvajanja trebao biti inkorporiran u novi ustav, počinje izjavom u kojoj se kaže da “današnja mađarska država ne može počivati na zločinima komunističkog sustava”.

Zatim slijedi dug popis zločina komunističkog režima: “Ukidanje mlade mađarske demokracije nakon Drugoga svjetskog rata uz sovjetsku pomoć, ubojstva građana, zaduživanje države, prisilni rad i mučenje građana, diskriminacija ljudi zbog njihova podrijetla i političkog opredjeljenja te uhođenje njihova privatnog života”.

U tekstu se odgovornima za neuspjeh revolucije 1956. i kasniji “teror” smatraju MSZP i njegov prethodnik, Komunistička partija (Mađarska socijalistička radnička partija – MSZMP).

U njemu se MSZMP naziva “kriminalnom organizacijom” čiji čelnici snose “odgovornost koja nikad neće nestati”.
“I MSZP snosi odgovornost kao baštinik naslijeđa MSZMP-a, zahvaljujući osobnim vezama koje su osigurale kontinuitet” između tih dvaju subjekata, po tom dokumentu.

U Mađarskoj, kao i u većini bivših komunističkih zemalja, tranzicija prema tržišnom gospodarstvu i demokraciji dogodila se bez nasilja i u suradnji s reformiranim krilom nekad svemoćnih komunističkih stranaka.

“Ovime se želi stigmatizirati moderna mađarska ljevica”, rekao je Gergely Barandy, zastupnik i član predsjedništva MSZP-a. “Cilj ovog zakona nije osuditi komunističke zločince nego stigmatizirati današnje socijaliste koji su imali od osam do 15 godina kada je komunizam pao”, dodao je. Također, vlada ovime želi odvratiti pažnju javnosti od svojih ekonomskih neuspjeha, dodao je.

Fidesz, koji tvrdi da komunistički zločini nikada nisu kažnjeni i da je došlo vrijeme za to, ima dvotrećinsku većinu u parlamentu i lako će zakon pretvoriti u dio ustava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*