Stranka za BiH i SDA: RS grubo krši Dayton prisvajajući državnu imovinu

Povodom usvojenog entitetskog Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju Republike Srpske (RS), Stranka za BiH upozorava javnost da se ovim činom državna imovina pretvara u entitetsku – navedeno je u priopćenju Predsjedništva Stranke dostavljenom medijima u nedjelju.

– Ovim se grubo krši Daytonski sporazum, Međunarodni ugovor o sukcesiji, međunarodne konvencije, domaći zakoni i pravosnažne sudske presude. Očekivali smo da će međunarodna zajednica kroz Bonnske ovlasti OHR-a spriječiti otvoreno kršenje Daytonskog sporazuma, što joj je i obveza. To se nije dogodilo.

Podsjećamo da je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine – država BiH isključivi vlasnik državne imovine i jedina je ovlaštena odlučivati o njezinoj upotrebi. Stranka za Bosnu i Hercegovinu svoje stavove, zahtjeve i djelovanje zasniva na toj činjenici.

Legalizirani pljačka državne imovine, korupcija i kriminal?

Parlament Bosne i Hercegovine je isključivo nadležan da zakonom uredi upravljanje i korištenje državnom imovinom.

U suprotnom pljačka državne imovine, korupcija i kriminal će biti legalizirani, navedeno je u priopćenju Stranke za BiH.

Predsjedništvo ove stranke pozvalo je stoga Pravobraniteljstvo BiH da odmah nastavi knjiženje državne imovine na Bosnu i Hercegovinu koje je prekinuto intervencijom visokog predstavnika.

– Stranka za Bosnu i Hercegovinu upozorava da je prije svega potrebno imovinu koja je neosnovano i neopravdano oduzeta, vratiti izvornim vlasnicima – privatnim osobama i vjerskim zajednicama – kroz postupak denacionalizacije i restitucije na državnoj razini. Očekujemo od klubova zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i drugih ovlaštenih da pokrenu postupak za ocjenu ustavnosti navedenog zakona kod Ustavnog suda BiH. Stranka za BiH će i dalje koristiti sva pravna i politička sredstva u zaštiti vladavine prava a protiv vladavine sile, zaključeno je u priopćenju.

Tihić će zatražiti ocjenu ustavnosti zakona RS o statusu državne imovine

Podsjetimo, potpredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić od Ustavnog suda BiH zatražit će ocjenu ustavnosti Zakona RS-a o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju entiteta Republika Srpska, a pod zabranom je raspolaganja.

– Ustavni sud RS potvrdio je Zakon Narodne skupštine o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju ovog entiteta i pod zabranom je raspolaganja, bez obzira na činjenicu da je navedeni zakon suprotan Ustavu Bosne i Hercegovine.

Zato će potpredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zatražiti ocjenu ustavnosti tog zakona kojim je na najgrublji način povrijeđen Ustav BiH i zakoni o zabrani raspolaganja državnom imovinom na razini države i oba entiteta.

Jedini vlasnik državne imovine je država BiH koja je shodno članku 1. Ustava Bosne i Hercegovine nastavila svoje pravno postojanje kao pravni nasljednik Republike Bosne i Hercegovine“, istaknuto je u priopćenju iz Tihićevog ureda.

Također je navedeno kako cjelokupna imovina koja je Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ pripala Bosni i Hercegovini treba da na temelju ovoga međunarodnog ugovora biti uknjižena na Bosnu i Hercegovinu.

– Nezakonito raspolaganje državnom imovinom od onih koji nisu njeni titulari i stvarni vlasnici predstavlja kršenje osnovnih principa vladavine prava u svakoj državi, stoji u priopćenju.

Prilikom podnošenja zahtjeva od Ustavnog suda BiH, Sulejman Tihić će zatražiti i izricanje privremene mjere zabrane uknjižbe državne imovine na području entiteta Republika Srpska.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da bez obzira na primjedbe namjerava potpisati sporni zakon o statusu državne imovine.

(HRijec/agencije)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*