Stranka za BiH o srbijanskim optužnicama: Beograd nastavlja politiku pritisaka na susjedne države

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) ocijenila je danas da podizanje optužnica u Republici Srbiji protiv najodgovornijih dužnosnika u Republici Hrvatskoj samo pokazuje da se nastavlja zacrtana politika pritisaka na susjedne države i stvaranje atmosfere nesigurnosti državljanima kako Hrvatske, tako i BiH.

U priopćenju za javnost ove stranke ističe se da Republika Hrvatska ima potpisane sporazume i na državnoj razini s Republikom Srbijom i na razini tužiteljstava ove dvije države, ali da to postaje mrtvo slovo na papiru, jer se i dalje vode paralelne istrage ili se podižu optužnice i kada je istraga u susjednoj državi završena, što zorno pokazuje slučaj “Purda”.

Dodaje se da se Tužiteljstvo BiH priprema za potpisivanje sporazuma s Tužiteljstvom za ratne zločine Republike Srbije i pored činjenice da ovi sporazumi očito ne obvezuju tijela Srbije.

Stranka za BiH podržava kažnjavanje za učinjene ratne zločine i zalaže se da se za zločine učinjene na teritoriji BiH i od državljana BiH odgovara u Bosni i Hercegovini. To je obveza koja proizilazi iz bh. kaznenog zakonodavstva.

Tužiteljstvo BiH je dužno da s punom odgovornošću razmotri svoje postupke i kroz suradnju s drugim tužiteljstvima spriječi zloporabu općeprihvaćenih međunarodnih načela odgovornosti za ratni zločin, zaključuju u ovoj stranci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*