“Stratfor”: MMF je djelomično kriv za početak rata u bivšoj Jugoslaviji

Međunarodni monetarni fond snosi svoj dio krivice za rat u bivšoj Jugoslaviji, stoji u tajnom internom memorandumu američkog instituta za strateške analize “Stratfor” iz 2009. godine koji je objavljen na WikiLeaksu, piđše Index.hr.

U tajnom memorandumu navedene su upute analitičarima na terenu o tome kako treba prikupljati informacije s područja bivše Jugoslavije, te ih se upozorava kako su mjere štednje koje je MMF nametnuo Jugoslaviji u predratnom razdoblju izazvale društvene nemire koji se dijelom krivi za rat.

“Zbog globalne recesije bilo koji ekonomski pokazatelji iz regije su vrlo važni. Pazite na bilo kakve nerede uslijed krize u kojima sudjeluju radnici i sindikati. Nemojte zaboraviti da su mjere štednje MMF-a nametnute Jugoslaviji djelomično krive za početak rata. Moramo voditi računa o bilo kakvom ekonomski motiviranom socijalnom nezadovoljstvu”, stoji se u memorandumu.

Analitičarima je napomenuto i da paze na sve ekonomske izjave koje dolaze iz Hrvatske, Srbije i BiH. Napominje se i da je “BiH” ključ regije, te da vode računa o međuetničkim odnosima u zemlji, a posebno o radikalizaciji Republike Srpske.

“Pazite na bilo kakav indikator da etničke grupe u BiH traže veću autonomiju ili bilo kakvo spominjanje nasilja”, upozorava se.

“Podjele između Bošnjaka i Hrvata su posebno bitne. Pazite na nasilje na nogometnim terenima, organizirani kriminal i sve što može prerasti u etničko nasilje”, stoji u memorandumu.

“Stratfor” je ocijenio da je organizirani kriminal vrlo prisutan u svim zemljama Balkana, posebno u Hrvatskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*