Stručnjaci o Milanovićevu optimizmu: “Vlada je pokazala da ne zna naći izlaz iz krize”

Hrvatski premijer Zoran Milanović nedavno je uvjereno poručio kako Radimir Čačić i Slavko Linić dobro znaju što rade te kako ne vjeruje da će Hrvatskoj trebati MMF.

“Sljedeća godina će, vjerujem, biti bolja, očekujemo rast, i to nije vjerovanje nego to govore pokazatelji, a ova je godina vrijeme konsolidacije”, rekao je Milanović u untervjuu Jutarnjem listu.

No, s njegovim se mišljenjem ne slaže ekonomski analitičari. Vladimir Ferdelji je, kako piše HRT, izjavio kako koji ne zna na čemu se temelji Milanovićev optimizam.

Ferdelji je u emisiji HTV-a Hrvatska uživo kazao kako smatra da Milanović misli da će ova godina biti tako katastrofalno loša da sljedeća ne može biti tako loša pa će biti nešto bolja. Rekao je i da je nezaposlenost jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva i ne može se riješiti bez pokretanja hrvatske industrije.

“Samo industrija može zaposliti dovoljan broj nezaposlenih. Vlada je u osam mjeseci pokazala da ne zna naći izlaz iz krize”, oštar je bio Ferdelji.

Kazao je kako nema reindustrijalizacije i da smatra kako stvarnih promjena nema, već da Vlada radi samo kozmetičke zahvate.

“Nadam se da će se rješenja pronaći prije nego što socijalna osjetljivost prijeđe svaku granicu”, rekao je.

Vladimir Ferdelji smatra da je novac kojim se želi graditi TE Plomin bolje uložiti u vinograde i maslinike koji bi trajno zaposlili tisuće ljudi.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poslao je pak Milanoviću dopis u kojemu ponovno traži smanjivanje PDV-a na hranu. “Građani trebaju pomoć”, poručio je Sever.

Gost HTV-ovog Dnevnika bio je Vladimir Gligorov s Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

“U ovom trenutku teško je reći kako ima naznaka da će doći do oporavka sljedeće godine. Sve ovisi o tome hoće li se oporaviti investicije. U ovom trenutku se to ne vidi, ali svakako godina je pred nama pa se to možda i može dogoditi”, kazao je Gligorov, piše HRT.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*