Studenti ogorčeni izgradnjom parkirališta na antičkom nalazištu

Na adresu portala Tomislavcity.com stiglo je reagiranje Udruge studenata arheologije Hum Mostar na vijest o izgradnji parkirališta na arheološkom lokalitetu u Tomislavgradu.

Studenti pozivaju Općinsko vijeće TG i načelnika u Tomislavgradu na djelovanje u svrhu očuvanja ovog arheološkog lokaliteta. U njihovom očitovanju stoji:

“Vijest o građevinskim intervencijama na arheološkom lokalitetu Crkvina u Tomislavgradu posebno je pogodila nas studente arheologije, povijesti i povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Potaknuti ovom viješću odlučili smo obratiti se građanima Tomislavgrada i široj javnosti. Kao budući istraživači kulturne, povijesne i umjetničke baštine osjećamo se dužnima reagirati na ovaj čin svjesnog uništavanja spomenika kulture. Osim istraživanja, proučavanja i prezentiranja kulturne baštine, jedna od naših najvažnijih dužnosti je zaštita kulturne baštine. Stoga ovim putem prosvjedujemo protiv devastacije i totalnog uništenja jedinog preostalog vidljivog dijela antičkog Delminiuma. Brojna nepokretna i pokretna kulturna dobra potvrđena su arheološkim istraživanjima na tom lokalitetu. Ostaci građevina i arhitektonski elementi na Crkvini svjedoče o visokom stupnju urbanizma spomenutog rimskog naselja, te o iznimnoj vrijednosti graditeljskog nasljeđa. Kako je moguće u 21. stoljeću totalno devastirati djelomično istraženi i konzervirani arheološki lokalitet iznimne vrijednosti?

Svjedoci smo svakodnevnog uništavanja kulturnih dobara na području BiH, gdje si pojedinci uzimaju za pravo odlučivati o sudbini spomenika kulturne baštine. Pitamo se kakva je sudbina ostalih spomenika u našoj zemlji? Dužnost nas studenata je upravo ukazati na ovu vrijednost i apelirati na nadležna tijela na djelovanje. Ovim putem pozivamo građane, Općinsko vijeće i načelnika općine Tomislavgrad na djelovanje u svrhu očuvanja ovog arheološkog lokaliteta koji ima iznimnu arheološku i povijesnu važnost, kako za samu općinu, tako i za širu regiju.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*