Sučeljavanje kandidata za šefa zagrebačkog SDP-a: Bitka stare i mlade generacije?

Kandidati za predsjednika zagrebačkog SDP-a, Davor Bernardić i Ivo Jelušić su na sučeljavanju na Dnevnik.hr rekli da iza njih nitko ne stoji i ništa ne duguju Bandiću.
“Milan Bandić je imao utjecaj na svakog člana SDP-a, pa tako i na mene. U stranci sam od 1998. godine i učlanio sam se zbog toga da bih mogao stvari mijenjati na bolje”, rekao je Davor Bernardić Mislavu Bagi na sučeljavanju s Ivom Jelušićem. Dodao je kako Bandiću ništa ne duguje te kako mu njegovi ljudi ne pomažu ni u jednom smislu. Na upit je li on light verzija Bandića, Bernardić je istaknuo kako je on prije svega svoj te nije ni na jednoj strani.
Ni Ivo Jelušić ne smatra da nešto duguje Milanu Bandiću. “Nisam Bandićev zamjenik. Ja sam u SDP ušao 1990. godine, tko je tada znao za Bandića? On je samo moj stranački kolega. Bio sam u SDP-u u vrijeme kada je to bilo vrlo teško, bio sam zbog toga šikaniran i čak četiri godine nezaposlen”, objasnio je Jelušić i rekao kako nije on predlagao Bandića za gradonačelnika Zagreba, već je to činila stranka.
Na pitanje stoji li iza njih predsjednik SDP-a Zoran Milanović i Bernardić i Jelušić su odbacili tu tezu. Jelušić je rekao kako iza njega stoje Opačić, Stazić, Picula i još mnogi, dok je Bernardić rekao da su iza njega Maras, Mimica i Ostojić. Obojica su se složila da predsjednik stranke to treba i ostati te da ga ne treba svrstavati na stranu jednog od kandidata.
Mislav Bago upitao je kandidate za predsjednika zagrebačkog SDP-a da li je došlo do bitke mlađe i starije generacije. “U politici ne možeš biti star i mlad, možeš biti sposoban ili nesposoban”, zaključio je Bernardić. Jelušić je istaknuo kako je on bio mlad kada je ušao u stranku, no dodao kako se danas ne smatra starijom generacijom već onom srednjom. Na upit je li Bernardić zelen, Jelušić je rekao kako je samo zid zelen, no naglasio je kako za upravljanje složenim sustavima treba znanje i iskustvo. “Zbog toga bih ja bio bolji predsjednik zagrebačkog SDP-a od Davora Bernardića”, rekao je Jelušić.
Davor Bernardić na to je odgovorio kako je on bolji kandidat zato što je mlađi i neopterećen zbivanjima u zadnjih deset godina. Na upit bi li raspisivao prijevremene izbore za gradonačelnika Zagreba ukoliko suradnja ne bude zadovoljavajuća, Bernardić je rekao kako Gradska skupština mora surađivati s gradonačelnikom za dobrobit građana. Nakon potpitanja Mislava Bage, Bernardić je ipak rekao kako bi raspisao prijevremene izbore za gradonačelnika da nema suradnje.
Jasniji stav je imao Ivo Jelušić. “Ako građani trpe, ukoliko nema suradnje, naravno da bih raspisao prijevremene izbore. Ni grad ni građani koji plaćaju porez ne smiju na svojoj koži osjetiti nesuradnju gradonačelnika i gradske skupštine”, rekao je Jelušić i dodao kako se on u Gradskom poglavarstvu osjeća kao fikus, zbog toga što ga gradonačelnik Bandić ne uključuje u donošenje odluka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*