Sud BiH: Branitelji Tihomira Purde izjavama podižu tenzije

Povodom jučerašnje konferencije za tisak braniteljskog tima Tihomira Purde reagirao je Sud BiH i to na izjavu odvjetnika Josipa Muselimovića da “domaće pravosudne institucije vrše pravno nasilje nad jednim čovjekom”.

– Bilo tko, pa ni Sud ni stranke, ne bi trebao komentirati postupke koji su u tijeku i koji nisu pravomoćni. U konkretnom slučaju radi se o izjavi branitelja jedne od strana u postupku i isključivo je kao takvu treba promatrati. Strane koje su nezadovoljne sudskim odlukama uvijek su izražavale reakcije i jedini svrsishodan put da izraze svoje stavove je ulaganje pravnih lijekova i branitelj potraživanog Tihomira Purde to jako dobro zna, stoji u priopćenju Suda BiH dostavljenom medijima, te se nastavlja:

– Ovakva izjava se može dovesti u kontekst pokušaja pritiska na Sud u fazi kada apelacijsko vijeće treba odlučiti o prvostupanjskoj odluci. Optužiti domaće pravosuđe za pravno nasilje nad potraživanom osobom u fazi kada nije donesena konačna odluka je nekorektno i protivno je odvjetničkoj etici. Ovakva izjava može podići nepotrebne tenzije ne samo u BiH, te  istovremeno narušiti ugled i poljuljati povjerenje u Sud, koji poštuje sva prava potraživanog zagarantirana zakonom i konvencijama.

– U lancu svih institucija koje su od početka uključene u slučaj Purda,  počevši od institucija izvan Bosne i Hercegovine, zatim onih koji su primili zahtjev za ekstradiciju i poslijedili ga Sudu, te onih koje su ga uhitili i priveli, Sud BiH je zadnja karika i samo utvrđuje jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje. Stoga neprimjerene i tendenciozne kritike upućene na račun ove institucije u cijelosti odbijamo, zaključeno je u priopćenju Suda BiH.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*