Sud BiH danas izriče presudu Mevlidu Jašareviću

Sud Bosne i Hercegovine izreći će prvostupanjsku presudu Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću optuženima za izvođenje i pripremanje terorističkog napada na veleposlanstvo SAD u Sarajevu počinjenog u listopadu 2011. godine.

Optužnica tereti Jašarevića da je izveo napad u kojemu je ranjen jedan policajac, a na zgradu veleposlanstva je ispaljeno više stotina metaka koji su prouzročili materijalnu štetu.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su za sudjelovanje u pripremanju ovog napada. Sud je svu trojicu u srpnju trajno udaljio iz sudnice zbog nepoštovanja suda odnosno odbijanja da ustanu pri ulasku sudaca u sudnicu.
Cilj mi je bio da iz veleposlanstva izađu američki specijalci koji ubijaju muslimansku braću po Iraku, izjavio je Jašarević tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka optužbe Mirsada Velića, policajaca koji je ranjen u ovom napadu.

Prema pisanjima bosanskohercegovačkih medija, Jašarević je sljedbenik radikalne tekfir ideologije u islamu koja zagovara isključivost prema nemuslimanima i nepriznavanje sekularnih zakona. Za njeno je promicanje vjerojatno regrutiran dok je boravio u Austriji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*