Sud odbio žalbu, Boljkovac ostaje u pritvoru

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je odbilo žalbe Josipa Boljkovca na odluke o pokretanju istrage i određivanju pritvora zbog sumnje da je zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na karlovačkom području.

Obje Boljkovčeve žalbe odbijene kao neosnovane, doznaje se od glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devčića.

Boljkovčev branitelj Anto Nobilo najavio je podnošenje ustavne tužbe jer je odluke, tvrdi, donijelo nenadležno tijelo. On, naime, smatra da se kazni progon Boljkovca trebao voditi po odredbama novog umjesto starog Zakona o kaznenom postupku.

»Iz toga proizlazi da odluke o pritvoru nije smio donijeti istražni sudac već sudac istrage, odnosno da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne sud«, rekao je Nobilo u izjavi Hini.

Savez antifašističkih boraca i antifašista (Saba) Boljkovčevo je uhićenje nazvao povijesnim revizionizmom kojim se žele rehabilitirati poražene snage u Drugom svjetskom ratu, a Hrvatsku graditi na osnovama suprotnim njezinu Ustavu, To je kulminiralo nedavnim uhićenjem istaknutog antifašiste i prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca, tvrdi Saba te poziva hrvatsku i svjetsku javnost da ih podrže.

Smatraju kako hrvatska i europska javnost moraju postati svjesne opasnosti koja prijeti povijesnoj istini, koju ne trebaju utvrđivati predstavnička tijela nego objektivni povjesničari, te demokraciji i demokratskim vrijednostima koje Europa ostvaruje.

Boljkovac, koji je bio prvi ministar unutarnjih poslova samostalne Hrvatske, uhićen je 2. studenoga zbog sumnje da je kao šef karlovačke Ozne zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak. Pred istražnom sutkinjom 91-godišnji Boljkovac je odbacio optužbe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*